Zeman jde znovu do boje o Hrad

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: profimedia.cz

Miloš Zeman, čestný předseda Strany práv občanů - Zemanovců (SPOZ), bude kandidovat na funkci prezidenta. Dnes to oznámil mluvčí SPOZ Vratislav Mynář s tím, že strana mu potřebných 50 tisíc podpisů oprávněných voličů opatří.

Zeman, který je nyní na drobné operaci, svou volbu již dříve podmínil podporou voličů. V dopise, který poslal z nemocnice, napsal, že souhlasí s tím, aby SPOZ zahájila petiční akci na podporu jeho prezidentské kandidatury. „Zavazuji se, že v případě, kdy petice získá dostatečnou podporu občanů, tuto kandidaturu přijmu,“ citoval Mynář z dopisu.

SPOZ nebude podle Mynáře dělat z petice závody. Vyzval rovněž ke střídmosti volební kampaně. Nechystá pro ni ani Zemanův oblíbený volební autobus - Zemák. Kandidáti by měli soupeřit v televizních debatách, aby mohli voliči srovnávat, uvedl předseda. Zemana považuje za „normálního a férového chlapa“ a nezná prý člověka, který by se funkce hlavy státu zhostil lépe.

Parlament rozhodl o tom, že příště budou volit hlavu státu přímo občané. Kandidáta bude moci navrhnout 20 poslanců, 10 senátorů nebo musí pro svou kandidaturu získat nejméně 50 tisíc podpisů voličů. Zákon, který bude upravovat praktické a organizační stránky prezidentské volby, ale parlament dosud nepřijal.

Místopředseda SPOZ Josef Baxa se obává toho, že by mohla být přímá volba prezidenta ještě odložena s odůvodněním, že nelze hlavu státu zvolit včas. Apeloval proto na zákonodárce, aby s přijetím prováděcího zákona neotáleli a „tuto taškařici nepřipustili“.

Zeman se už jednou o prezidentskou funkci ucházel. Kandidoval v roce 2003 za ČSSD proti nynějšímu prezidentovi Václavu Klausovi. Vypadl však už v prvním kole. Při volbě ho totiž nepodpořili ani všichni sociálně demokratičtí zákonodárci. Zeman tehdy bez jakéhokoli prohlášení opustil Pražský hrad, kde se volba konala. S ČSSD se později rozešel.

Podle průzkumu SC&C pro Českou televizi by nyní od voličů nejvíc hlasů při volbě prezidenta získal expremiér Jan Fischer, jemuž by dala hlas čtvrtina voličů. Druhý skončil v tomto průzkumu ekonom Jan Švejnar se 13 procenty. Podnikatel Tomio Okamura a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg by získali devět procent a Zeman podle SC&C osm procent.

SPOZ vznikla především proto, aby prosadila Zemana do prezidentské funkce. V únorovém průzkumu společnosti Factum Invenio dosáhla 4,4 procenta preferencí. Účastnila se také minulých voleb do Poslanecké sněmovny, nezískala však potřených pět procent voličských hlasů. Chce se zapojit do podzimních krajských i senátních voleb.

Dnes SPOZ také představila svého senátního kandidáta, sexuologa a Zemanova přítele Radima Uzla, který bude za SPOZ kandidovat na Břeclavsku. Tento okrsek si vybral proto, že tam byl jeho dědeček lékařem, narodil se tam jeho otec a on tam má mnoho přátel.