Zeman kritizoval Polsko kvůli jeho hlasování pro uprchlické kvóty

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman při setkání se zaměstnanci hutního podniku Třinecké železárny v Třinci na Frýdecko-Místecku kritizoval Polsko, které v úterý jako jediná země z visegrádské čtyřky (V4 - Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) hlasovalo pro zavedení kvót na rozdělení uprchlíků. Řekl, že slušný člověk dohodu neporušuje. Naopak při setkání s třineckými občany ocenil stanovisko Slovenska, které kvóty odmítá.

Připomněl, že v Polsku se nedávno změnil prezident. „Polsko je zemí s poloprezidentským systémem podobně jako Francie. Já si nejsem zcela jist, zda to byla právě osoba nového polského prezidenta, která vedla k určité změně postoje Polska,“ řekl Zeman.

Uvedl, že nechce používat patetických termínů, jako je zrada. „Chci pouze tvrdit, že když se země Visegrádu na něčem dohodnou, a to opakovaně, tak slušný člověk dohodu neporušuje,“ řekl prezident. Polsko svůj hlas pro zavedení kvót pro rozdělení uprchlíků v rámci Evropské unie odůvodňuje tím, že pro něj byla důležitější solidarita s migranty a s Evropou. Polsko svůj hlas pro zavedení kvót pro rozdělení uprchlíků v rámci Evropské unie odůvodňuje tím, že pro něj byla důležitější solidarita s migranty a s Evropou.

Pochválil Slovensko

Zeman naopak chválil postoj Slovenska ke kvótám, především slovenského premiéra Roberta Fica. „Dovolte mi, abych v této situaci ocenil stanovisko Slovenska a osobně slovenského premiéra, který včera (v úterý) prohlásil, že dokud bude premiérem na Slovensku, žádné kvóty nebudou,“ řekl prezident. Slovensko se při úterním jednání ministrů vnitra zemí EU postavilo proti rozmístění běženců v členských státech unie spolu s Českem, Maďarskem a Rumunskem. Fico dnes prohlásil, že Slovensko podá proti rozhodnutí přerozdělit uprchlíky žalobu u soudu EU.

Jednorázové krizové rozdělení 120 tisíc žadatelů o azyl z Itálie a z Řecka mezi ostatní země Evropské unie v úterý jasnou většinou hlasů schválili ministři vnitra států EU. Proti hlasovaly Česko, Slovensko, Rumunsko a Maďarsko, zdrželo se Finsko. S ostatními členy V4 nakonec proti návrhu na rozdělení uprchlíků nehlasovalo Polsko, přestože v minulých dnech sdílelo názor ostatních visegrádských zemí, že povinné kvóty nejsou řešením nynější migrační krize. Pro Česko rozhodnutí podle dostupných informací znamená převzetí 1215 lidí z Řecka a 376 z Itálie, celkem tedy 1591 uprchlíků.