Zeman odmítl jmenovat profesorem svého kritika. Překročil své pravomoce, tvrdí právníci

Martin Putna

Martin Putna Zdroj: E15

Prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat akademika Martina C. Putnu profesorem. Důvody veřejně nesdělil s tím, že nechce Putnu ponižovat. Pokud by se prý ale literární vědec obrátil na soud, důvody zveřejní. Rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl už požádal Hrad o vysvětlení, Putna řekl, že celou věc nyní nechá k řešení univerzitě. Případnou soudní dohru zatím nechtěl komentovat.

Jmenování profesorů je sice pravomocí prezidenta, v minulosti ale hlava státu návrhy akademické obce v naprosté většině respektovala. Putna však patří mezi Zemanovy kritiky. Podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) jde o pokračování protektorátní politiky.

„Já jsem důvody svého rozhodnutí předem oznámil panu ministrovi školství a řekl jsem mu, že nechci ponižovat pana Putnu tím, že bych tyto důvody uváděl veřejně. Nicméně pan Putna má svaté právo, bude-li si to přát, obrátit se na soud a bude mojí povinností uvést, proč jsem tak učinil,“ prohlásil Zeman.

Za hranou kompetencí

Podle některých ústavních právníků se tak Zeman ocitá za hranou svých kompetencí. Například Jan Kysela z Právnické fakulty Univerzity Karlovy zdůrazňuje, že při jmenování profesorů nemůže plnit úlohu jakéhosi kontrolora hlava státu, ale ministerstvo školství, které posuzuje návrh vědeckých rad vysokých škol. „Představa, že nad takovým několikapatrovým řízením stojí ještě prezident, je naprosto neakceptovatelná,“ řekl Kysela. Zemanův konflikt s pravomocemi je podle něj v tomto případě mnohem jasnější než ve sporu o pověřování velvyslanců.

Právo hlavy státu odmítnout jmenovat profesora zpochybnil také Pavel Hasenkopf, bývalý právní poradce v prezidentské kanceláři, který se dostal s Hradem do konfliktu kvůli údajnému podílu na novoroční amnestii. Na rozdíl od Kysely argumentuje hlavně textovou formulací zákona o vysokých školách, která podle ně nedává prezidentovi na vybranou. „Zeman právě překročil meze svých pravomocí,“ uvedl Hasenkopf na síti Facebook.

„Jde o situaci, která se naprosto vymyká obvyklému postupu, podle něhož odborně podložené a v přísném řízení schválené návrhy univerzity po projednání ve vládě prezident republiky vždy podepsal a nové profesory slavnostně jmenoval,“ uvedl v tiskovém prohlášení rektor Hampl. Zemana proto písemně požádal o podrobnější informace k celé záležitosti. Pokud prý se situace nevyjasní, bude se tímto zabývat příští týden vědecká rada a akademický senát univerzity.

Putna zatím v celé věci nehodlá nic podnikat. „Já jsem rád, že to jde touto správnou úřední cestou, protože se nejedná o mě, ale o princip,“ řekl Putna. Na dotaz, zda by se případně obrátil na soud, ale odvětil, že co bude potom, se uvidí.

Schwarzenberg: Je to jako za protektorátu

„Jde o pokračování protektorátní politiky. Jak byl odmítán Zdeněk Kalista, je nyní odmítán i intelektuál Martin C. Putna,“ nechal se slyšet ministr zahraničí s odkazem na českého historika a literáta.

Ministerstvo školství nechce do sporu jakkoliv vstupovat. „Předali jsme návrhy vědeckých rad na jmenování profesorů vládě a prezidentovi a nyní čekáme na reakci,“ uvedl mluvčí ministerstva Marek Zeman. Jmenování profesorů je naplánováno na 11. června.

Podle informací ČTK se podobná situace stala v minulosti zřejmě jen jednou, ještě za prezidenta Václava Havla.

Zákon tuto situaci vůbec nepředpokládá

Vysokoškolský zákon navíc s nejmenováním profesora vůbec nepočítá, v paragrafu o jmenování profesorů stojí pouze to, že „profesora pro určitý obor jmenuje prezident republiky na návrh vědecké rady vysoké školy podaný prostřednictvím ministra“. Václav Klaus během deseti let na Pražském hradě jmenoval 1581 profesorů, jeho předchůdce Havel jako český prezident přibližně o tři stovky méně.

Putna (1968) je literární historik a kritik, zabývá se zejména katolickou literaturou. Ocenění došla řada jeho knih, loni například obdržel Cenu Toma Stopparda za knihu Václav Havel - Duchovní portrét v rámu české kultury 20. století.

Bakala koupil na Hradčanech budovu pro Knihovnu V. Havla