Zeman se znovu snaží odvolat Rampulu

Vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula oznámil 24. února na tiskové konferenci v Praze, že podává trestní oznámení kvůli tomu, že podle něj do kanceláře jeho náměstka Libora Grygárka vnikli v noci 17. února dva cizí lidé. Doprovodil je tam Rampulův předchůdce Stanislav Mečl, řekl státní zástupce novinářům. Naznačil, že si dvojice mohla ze státního zastupitelství něco odnést. Nezaznamenal však prý zatím žádnou ztrátu. Incident označil Rampula za narušení bezpečnosti vrchního soudu a státního zastupitelství.

Vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula oznámil 24. února na tiskové konferenci v Praze, že podává trestní oznámení kvůli tomu, že podle něj do kanceláře jeho náměstka Libora Grygárka vnikli v noci 17. února dva cizí lidé. Doprovodil je tam Rampulův předchůdce Stanislav Mečl, řekl státní zástupce novinářům. Naznačil, že si dvojice mohla ze státního zastupitelství něco odnést. Nezaznamenal však prý zatím žádnou ztrátu. Incident označil Rampula za narušení bezpečnosti vrchního soudu a státního zastupitelství. Zdroj: CTK

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman znovu navrhl ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (ODS) odvolat šéfa pražského vrchního zastupitelství Vlastimila Rampulu.

Pavel Zeman svůj dřívější návrh doplnil o dva nové body. Důvodem pro Rampulův odchod má být nově také kauza privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS) a brífink, na kterém pustil novinářům videozáznam z policejní akce v kanceláři náměstka Libora Grygárka.

Libor GrygárekLibor Grygárek | CTKLibor Grigárek

Zeman podal návrh na odvolání šéfa Rampuly už loni v březnu, Pospíšil mu definitivně vyhověl na podzim. Pražský městský soud však Rampulu letos v únoru vrátil do funkce. Podle ministerstva uvedl, že nejvyšší státní zástupce návrh dostatečně neodůvodnil. Soud dodal, že se neprokázalo, že by pražský vrchní státní zástupce závažně porušil své povinnosti.

Zeman nyní svoje důvody rozšířil a návrh zpřesnil. Přidal dvě kauzy, kvůli nimž už Rampula čelí kárným žalobám. V případu MUS mu ministr vyčítá průtahy při vyřizování žádostí švýcarské justice o právní pomoc. Druhou kárnou žalobu podal Zeman. Nelíbilo se mu, že pražský vrchní státní zástupce zveřejnil záznam, na kterém neznámí lidé vcházejí v doprovodu Stanislava Mečla pověřeného v té době řízením pražského vrchního zastupitelství v nočních hodinách do Grygárkovy kanceláře. Podle Zemana šlo o tajnou akci bezpečnostních složek. Rampula tvrdí opak.

Původní návrh vytýkal Rampulovi, že vážně porušil povinnosti, když ve více případech nereagoval na chybná rozhodnutí podřízených státních zástupců. Dalším důvodem byl jeho zásah do kauzy údajného tunelování Investiční a poštovní banky (IPB), když své podřízené vydal pokyn, aby se na místě neodvolávala proti osvobozujícímu rozsudku.