Zeman si na Hradě „došlápne“ na autory amnestie

amnestie (čtk)

amnestie (čtk) Zdroj: ctk

Zvolený prezident Miloš Zeman bude chtít vědět, kdo konkrétně připravoval na Pražském hradě podobu novoroční amnestie vyhlášené prezidentem Václavem Klausem. Uvedl to v České televizi s tím, že na zjištění se bude dokonce těšit, mimo jiné proto, že dotyčného pak bude moci kvůli amnestii z prezidentské kanceláře vyhodit.

Končící prezident Václav Klaus vyhlásil 1. ledna amnestii k 20. výročí vzniku samostatné České republiky. Věznice opustilo okolo 6000 vězňů. Amnestie ale také zastavila trestní řízení trvající déle než osm let s trestní sazbou do deseti let. Zastaveno tak bylo několik závažných podezření z korupce či hospodářské trestné kriminality. Krok hlavy státu byl široce kritizován opozicí, veřejností i odborníky.

„Budu velmi rád, když se zjistí, kdo tenhle nesmysl, a já někdy říkám zločin, vlastně připravil,“ prohlásil v České televizi Zeman. Podle Lidových novin vznikala amnestie okruhu tří lidí kolem prezidenta Václava Klause, a to jeho tajemníka Ladislava Jakla, který má na starosti agendu milostí, dále jediného právníka ve sboru interních poradců Pavla Hasenkopfa a bývalého poslance ČSSD Zdeňka Koudelky.

Jakl, který sám dříve uvedl, že amnestie vznikala v „širokém kruhu tří lidí“, ale tvrzení listu odmítl. Také Koudelka se na definitivním textu nepodílel, uvedl pak v ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).