Zeman: Silná koruna by pomohla české ekonomice

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: CTK

Silná koruna by měla pomoci české ekonomice tím, že by nutila k inovacím, zvyšování konkurenceschopnosti a zvyšování produktivity práce. Na konferenci exportérů to uvedl Miloš Zeman. Proto je podle svých slov mimo jiné kritikem devizových intervencí ČNB. Zároveň by podle něj ukončení intervencí mělo být postupné a ne jako ve Švýcarsku, kde došlo k prudkému posílení franku.

„Silná měna nás nutí k inovacím, zvyšování produktivity práce, vytváří tlak na konkurenceschopnost. Slabá měna je naopak jakýmsi polštářem, na kterém pohodlně spočíváme a naše motivace pro inovace je poněkud slabší. To je jeden z důvodů, proč jsem zastáncem silné koruny,“ uvedl Zeman. Slabší kurz koruny je tak podle něj pro exportéry jen krátkodobou výhodou.

Devizové intervence spustila ČNB v listopadu 2013 v obavě z deflace. Již před časem ČNB oznámila, že konec režimu devizových intervencí může přijít na přelomu roků 2016 a 2017.

V případě ukončení devizových intervencí by podle Zemana neměla ČNB opakovat švýcarský šok, ale postupovat „gradualisticky“. ČNB přitom podle nedávného prohlášení člena bankovní rady ČNB Jiřího Rusnoka výrazné výkyvy v kurzu koruny po ukončení režimu intervencí nedopustí. Rusnok je Zemanovým kandidátem na post guvernéra ČNB.

Eurczk