Zeman zatím nic komentovat nebude, sejde se s šéfem policie a premiérem

Miloš Zeman (foto E15, Anna Vacková)

Miloš Zeman (foto E15, Anna Vacková) Zdroj: Anna Vackova, E15

Prezident Miloš Zeman se v pátek sejde s policejním prezidentem Martinem Červíčkem, premiérem Petrem Nečasem a šéfem opoziční ČSSD Bohuslavem Sobotkou, aby s nimi probral situaci kolem nynějšího velkého policejního zásahu. Zeman zatím nebude neoficiální a nepodložené informace nijak komentovat. Uvedl ale, že o věci je informován, nikoliv však od Nečase. Zeman bude mluvit také s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem a nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem.

„Já příliš nevěřím mediálním informacím. Z vlastní zkušenosti vím, že jsou často velice zkreslené. Právě proto dám přednost těm jednáním,“ reagovala hlava státu na otázku, jak nynější situaci vidí. Zeman je v Bratislavě na setkání středoevropských prezidentů. „Prognostik, kterým stále ještě jsem, má být připraven na všechny eventuality,“ odpověděl na otázku, zda by mohla skončit nynější koaliční vláda.

Po návratu z Bratislavy Zeman televizi Prima řekl, že je třeba vyčkat na to, co ukáže vyšetřování. „A teprve na základě výsledků tohoto vyšetřování se můžeme seriózně rozhodnout,“ uvedl, když reagoval na dotaz, zda je to situace pro předčasné volby či výraznější změny ve vládě. Televize se prezidenta zeptala i na to, jestli by měl Nečas považovat za signál k odchodu to, že do případu je zapletena i ředitelka jeho kabinetu Jana Nagyová. Zeman uvedl, že je třeba ctít presumpci neviny. „Ale v každém případě, kdyby se ukázalo, že paní Nagyová byla obviněna právem, tak se domnívám, že to takový signál opravdu je,“ řekl Zeman Primě.

Situaci kolem zásahu na vládě

Zeman se s předsedou vlády, který se ke kauze zatím nijak nevyjádřil, policejním prezidentem a lídrem opoziční strany sejde v pátek na Pražském hradě, uvedla mluvčí Hradu Hana Burianová. Čas schůzky neupřesnila. Není také zcela jasné, zda se státní zástupce Zeman a Blažek zúčastní schůzky společně s lídry ODS a ČSSD a policejním prezidentem, či zda půjde o separátní setkání.

V rozsáhlé akci policisté Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v posledních hodinách zasahují na úřadu vlády, ministerstvu obrany, na pražském magistrátu a několika dalších místech.

Zemanův předchůdce ve funkci Václav Klaus „netuší, o co v téhle věci jde“, řekl dnes Petr Macinka z Institutu Václava Klause.

Na informace jsou policisté skoupí. Podle médií je mezi zadrženými někdejší šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř, bývalý poslanec a ministr Ivan Fuksa (ODS), ředitelka premiérova kabinetu Jana Nagyová či exšéf Vojenského zpravodajství a nynější ředitel Správy státních hmotných rezerv Ondrej Páleník.

Zeman, který se prezidentské funkce ujal v březnu, po nástupu do funkce zjišťoval, zda mu ústava dává možnost premiéra odvolat. Později uvedl, že proti takovému „extenzivnímu výkladu ústavy“ se postavil i předseda opoziční ČSSD Sobotka.