Zemana pustí v sobotu z nemocnice. Fialu jmenuje v neděli, Svrčinové se to nelíbí

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: TN.cz

Miloš Zeman a Petr Fiala
Převoz prezidenta Miloše Zemana z Lán zpátky do nemocnice poté, co mu vyšel pozitivní test na covid.
Převoz prezidenta Miloše Zemana z Lán zpátky do nemocnice poté, co mu vyšel pozitivní test na covid.
Převoz prezidenta Miloše Zemana z Lán zpátky do nemocnice poté, co mu vyšel pozitivní test na covid.
Převoz prezidenta Miloše Zemana z Lán zpátky do nemocnice poté, co mu vyšel pozitivní test na covid.
15
Fotogalerie

Prezident Miloš Zeman bude v sobotu propuštěn z Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN), kam byl ve čtvrtek převezen po pozitivním testu na koronavirus. V neděli v 11 hodin pak na zámku v Lánech jmenuje předsedu ODS Petra Fialu premiérem. Uvedl to prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Podle ÚVN nemá ani nadále Zeman příznaky onemocnění covid-19 a byly mu bez komplikací podány protilátky. Pokud nenastane neočekávaný vývoj, nemocnice očekává propuštění „v příštích dnech“. Podle platných nařízení musí nakažení lidé na 14 dní do izolace, aby nenakazili další osoby.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová prohlásila, že hradní kancléř Vratislav Mynář s ní během pátečního rozhovoru neřešil hygienické podmínky, za kterých chce prezident Miloš Zeman i po pozitivním testu na koronavirus v neděli na zámku v Lánech jmenovat Petra Fialu novým premiérem. Zdůraznila, že i pro nakažené bez příznaků platí izolace 14 dní a výjimky nejsou, řekla odpoledne Svrčinová Radiožurnálu.

Izolaci podle ní ukončuje ošetřující lékař, případná výjimka by byla špatným signálem vůči veřejnosti. "Pokud by došlo k takové výjimce, já věřím tomu, že k tomu nedojde, tak by se občané samozřejmě oprávněně ptali, proč oni mají jiná pravidla než někdo jiní. Pravidla musí pro všechny platit stejně," uvedla Svrčinová. Neumí si představit, jak by mohl prezident při dodržení izolace osobně Fialu jmenovat.

Zeman byl do nemocnice po čtvrtečním ranním propuštění opět přivezen ve čtvrtek večer kvůli nákaze koronavirem. „Byly mu podány protilátky, což proběhlo bez komplikací. Pan prezident aktuálně nevykazuje příznaky virového onemocnění a je v plánu, nedojde-li k neočekávatelnému vývoji, propuštění v nejbližších dnech,“ uvedla nemocnice. Zeman je podle ní v souladu s platnými hygienicko-protiepidemickými opatřeními v izolaci.

Zeman měl Fialu jmenovat předsedou vlády v pátek v poledne. Program ale kvůli hospitalizaci zrušil. Ovčáček uvedl, že při nedělním jmenování budou dodržena platná hygienicko-epidemická opatření. Podrobnosti, jak by mohl ceremoniál vypadat, když by měl být prezident v izolaci, zatím Pražský hrad nesdělil.

„Podle informací ošetřujícího lékaře profesora Miroslava Zavorala bude prezident republiky Miloš Zeman v sobotu dne 27. listopadu 2021 propuštěn z Ústřední vojenské nemocnice v Praze na zámek v Lánech,“ napsal Ovčáček. „Prezident republiky Miloš Zeman jmenuje Petra Fialu do funkce předsedy vlády v neděli dne 28. listopadu 2021 v 11:00 hodin na zámku v Lánech, za dodržení platných hygienicko-epidemiologických opatření,“ dodal.

Jak je to s léky na Covid?

Video placeholde
• Videohub

Zeman byl ve čtvrtek ráno propuštěn po více než měsíci a půl dlouhé hospitalizaci z ÚVN do domácí péče v Lánech. V podvečer byl ale opět převezen do nemocnice kvůli pozitivnímu testu na onemocnění covid-19. Podle ÚVN bylo důvodem preventivní podání monoklonálních látek. V nemocnici měl zůstat na pozorování.

Izolaci nakažených upravuje zákon o ochraně veřejného zdraví. Podle informací na webu Státního zdravotního ústavu musí lidé zůstat doma, ideálně v samostatné dobře větrané místnosti, ideálně se samostatnou toaletou. Měli by také omezit kontakty s dalšími osobami na minimum a omezit jakékoliv návštěvy a při komunikaci s lidmi se vyvarovat přímému kontaktu. Doporučuje se také používání vlastního nádobí nebo ručníků.

Izolace nakažených trvá podle metodického pokynu hlavní hygieničky 14 dní a na rozdíl od karantény lidí v rizikovém kontaktu není možné ji dříve ukončit negativním testem. Pokud má nakažený příznaky, karanténa se ukončí případně později, nejdříve tři dny po skončení příznaků.