Zemanův výrok o kalašnikovu byl nadsázkou, hájí prezidenta Ovčáček

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Anna Vackova, E15

Výrok prezidenta Miloše Zemana o tom, že nedemokratickou cestou, jak se zbavit premiéra, je kalašnikov, jen konstatováním a nadsázkou, uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček. K zabití nikoho prý nevyzýval a podobné řešení nemá jeho podporu. Reakce na vyjádření Zemana jsou prý zbytečně hysterické, dodal.

Na pondělním setkání s občany v jihomoravském Tišnově se jedna studentka hlavy státu zeptala, jakým způsobem mohou lidé dosáhnout odvolání premiéra. Zeman na to řekl, že u jakéhokoliv politika jsou dva způsoby - demokratický, tedy jít k volbám, a nedemokratický, což je kalašnikov.

Proti výroku se ohradil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), podle kterého je Česko nejspíš jedinou civilizovanou zemí, kde prezident vyzývá k zabití ministerského předsedy. Prezidentova slova považuje za hloupá a zbytečná. Děsí prý jeho děti a rodinu.

Platí pro všechny

„Mám pocit, že pan premiér dospěl ke stanovisku, že se pan prezident rozhodl zabít ministerského předsedu svobodnými demokratickými volbami,“ řekl na Sobotkovu reakci Ovčáček.

Zemanův výrok je podle něj jednoznačným konstatováním, nikoli výzvou. Prezidenta se prý často ptají lidé, kteří jsou nespokojeni s politickou situací nebo s konkrétním politikem, co mají dělat. Zeman na to prý dlouho odpovídá, že jedinou možnou cestou je to, aby šli k volbám. Druhá část výroku je podle Ovčáčka pouhým konstatováním a nadsázkou a podobné řešení nemá Zemanovu podporu. „Nikdo nemůže z takového výroku vyvozovat, že by vyzýval k zabití jakéhokoli člověka,“ dodal.

Reakce politiků považuje za zbytečně hysterické a rozebírání výroku označil za směšné. Každý inteligentní člověk ho prý pochopí. Lidé by si podle něj měli celý výrok přečíst. „Ostatně nebyl mířen na jednu osobu, bylo to obecné konstatování, které se týká i prezidenta republiky,“ řekl.