Zemřel miliardář Petr Otava, někdejší spolumajitel OKD

Petr Otava

Petr Otava Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Ve věku 65 let v neděli zemřel český miliardář a vlastník firmy Metalimex Petr Otava. Otava patřil k původním privatizátorům dolů OKD, které pak prodal investorům kolem Zdeňka Bakaly. O jeho úmrtí informoval server motejlek.com.

Podle motejlek.com Otava minulý týden zkolaboval a od té doby byl udržován v umělém spánku.

Otavův majetek odhadl týdeník Euro na 5,3 až sedm miliard korun. Kromě Metalimexu, druhého největšího obchodníka s ocelí v Česku, vlastnil také společnosti Al Invest Břidličná, Měď Povrly, Sardona Finance, OKK Koksovny nebo Coal Mill.

Spolumajitelem OKD byl Otava od roku 1998, kdy severomoravské doly výrazně pod cenou koupil v rámci skupiny Karbon Invest s dalšími manažery Viktorem Koláčkem a Janem Przybylou. V roce pak 2004 zprivatizovali i zbývající podíl a následně celé OKD prodali společnosti RPG Industries, spoluvlastněné Zdeňkem Bakalou.

Koláček, Otava a místopředseda představenstva dolů Przybyla se později kvůli svému působení v OKD ocitli před soudem. Státní zástupce je obžaloval ze zneužívání informací v obchodním styku, kterým měli firmě způsobit škodu v řádu miliard korun. Soud ale v červnu 2009 všechny tři zprostil viny.

Divoká privatizace OKD
V roce 2003 začala vláda Vladimíra Špidly (ČSSD) jednat s KI o prodeji zbylých 46 procent akcií. Původně dohodnutou cenu 2,25 miliardy korun ale v květnu 2004 neschválil antimonopolní úřad. V září téhož roku vláda Stanislava Grose (ČSSD) schválila prodej menšinového státního podílu skupině Karbon Invest za 4,1 miliardy korun. Většinovým vlastníkem se ale ještě v listopadu 2004 stala investiční skupina RPG Industries, vedená Zdeňkem Bakalou, jehož firma Charles Capital se podle médií podílela i na předchozích krocích majitelů KI. Později se majitelem OKD stala v Nizozemsku registrovaná firma New World Resources (NWR), která doly vlastní dodnes.

Týdeník Euro nedávno informoval, že Otava v poslední době plánoval návrat do těžebního byznysu, konkrétně hledal možnosti, za kterých by mohl koupit dva doly od ostravsko-karvinské těžební firmy OKD Darkov a ČSA. Uhlí by se mu hodilo pro jeho koksovnu, kterou Metalimex koupil od OKD za 2,5 miliardy korun v roce 2013.