Zeť Babišovy náměstkyně je obviněný kvůli únikům z policejních odposlechů

David Rusňák

David Rusňák Zdroj: DRFG

Alena Schillerová
Ministr financí Andrej Babiš a jeho náměstkyně Alena Schillerová
3
Fotogalerie

Rozsáhlou kauzou úniků z policejních spisů se zabývá Vrchní státní zastupitelství v Olomouci ve spolupráci s národní protidrogovou centrálou. Na svém webu zastupitelství uvedlo, že v případu jde o úniky informací z trestních řízení a policejních databází. Podle České televize se vyšetřování týká i elitních policistů.

Mezi obviněnými je podle ČT například bývalý policista z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Michal Ratajský nebo majitel investiční skupiny DRFG David Rusňák, který podniká v nemovitostech, telekomunikacích či teplárenství. Andrej Babiš už oznámil, že hnutí ANO Rusňáka vyloučí a vratí jeho sponzorské dary.

Rusňák je zeť náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové, kterou před několika dny hnutí ANO navrhlo do funkce ministryně financí, ale premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tuto nominaci odmítl. Mluvčí DRFG Jan Sedláček řekl, že Rusňák vypovídá na policii. Dodal, že o zatčení a obvinění informace nemá.

DRFG je investiční skupina založená v Brně v roce 2011. Zaměřuje se především na investice do nemovitostí, finančních služeb a telekomunikací.

Ratajský působil v ÚOOZ do srpna 2009. Nyní je podle ČT společníkem v bezpečnostní agentuře CS Solution Group, která zajišťuje profesionální ochranku, ostrahu objektů i ochranu informačních technologií.