Životní standard v Česku se blíží chvostu Unie

Sídliště Stodůlky

Sídliště Stodůlky Zdroj: Euro Tomas Novak

Životní standard Čechů je o poznání horší, než je průměr Evropy. Svědčí o tom poslední data Eurostatu. Unijní statistici měřili, kolik obyvatelé té které země skutečně spotřebují, a to bez ohledu na to, zda je útrata placena z veřejných či soukromých peněz. Česko se tímto úhlem pohledu zařadilo nedaleko chvostu Evropy. V unijním žebříčku totiž obsadilo dvaadvacátou příčku. Lépe si podle statistiků žijí lidé ve všech zemích, s nimiž Česko sousedí.

Ukazatel skutečné individuální spotřeby slouží podle Eurostatu ke komplexnímu zachycení životního standardu Evropanů. Zahrnuje totiž i služby jako je zdravotnictví, či školství, které lidé sice spotřebovávají, ale přímo za ně obvykle neplatí.

„Skutečná individuální spotřeba je měřítkem blahobytu lidí,“ uvádí spoluautor výzkumu Paul Konijn z Eurostatu.

Češi si v souboji s evropským standardem zatím prohrávají. Podle úřadu nedosahují ani tří čtvrtin unijního průměru, přičemž lépe si stojí i sousední Slovensko či Polsko. Výrazně zaostávají i za zeměmi evropské periferie, jako je Řecko, či Španělsko. Ukazatel skutečné spotřeby domácností zařadil Česko ještě níže než srovnání unijních zemí podle HDP, kde země obsadila sedmnáctou pozici.

Rozdíly ve spotřebě jsou napříč Unií obrovské. Zatímco žebříčku vévodí Lucemburčané s Němci, kteří oproti evropskému standardu spotřebují zhruba o třetinu více, soupisku uzavírá Bulharsko, které nedosahuje ani poloviny unijního průměru.

Mimo unii si nejlépe žijí Norové a Švýcaři. Životní úroveň obou národů překračuje evropský průměr zhruba o třetinu. Evropskou zemí s nejnižší úrovní spotřeby zůstává naopak podle Eurostatu Albánie.