Změna koaliční smlouvy? Úpravy budou jen minimální, řekl Zaorálek

Lubomír Zaorálek

Lubomír Zaorálek Zdroj: ctk

Vládní koalice zemětřesením zřejmě neprojde. Koaliční smlouva se změní jen minimálně, její úpravy nebudou zásadní a spíše ji jen doplní. Jednou z nich by mohlo být stanovení termínu, do kdy by měl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) svolat v případě neshod jednání k jejich řešení, řekl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

„Nejsou to fundamentální úpravy, něco, co by koaliční smlouvu měnilo,“ uvedl. Zástupci vládních stran se podle Zaorálka zatím nedohodli na stanovení lhůty pro dohodovací řízení nebo koaliční rady.

Probíraná lhůta 72 hodin, kterou navrhlo ANO, by podle předsedy poslanců KDU-ČSL Jiřího Miholy byla nepraktická v případě, pokud by byl předseda vlády například na dlouhodobé zahraniční cestě.

S požadavky na úpravy smlouvy přišli zástupci ANO v souvislosti s roztržkou kolem reorganizace policie. Vládní hnutí tvrdilo, že ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) porušil koaliční smlouvu, když reformu podepsal. Chovanec podle aktérů schůzky připustil, že měl vládní partnery o chystaných změnách v policii informovat dříve.