Změny v protikorupční policii pokračují. Nový náměstek v pozoru

Policie ČR

Policie ČR Zdroj: Profimedia

Vedení protikorupční policie prochází poslední dva měsíce zásadními změnami. Novým prvním vicešéfem Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) by se měl podle informací týdeníku Euro a serveru E15.cz podle všeho stát Jaroslav Vild. Potvrdily se také nedávné informace o nuceném odchodu náměstka Vladimíra Kráma.

Vild dosud působil jako zástupce ve vedení policie Karlovarského kraje. Přestože nebylo dokončeno výběrové řízení, informace o Vildově nástupu sílí, získal už vstupní kartu do chráněných objektů ÚOKFK.

„Výběrové řízení na obsazení služebního místa náměstka ředitele ÚOKFK by mělo proběhnout do konce tohoto měsíce. V současné době je navržena změna systemizace našeho útvaru. V případě jejího schválení dojde ke změně služebního zařazení plukovníka Kráma k předpokládanému datu 1. srpna 2013. Co se týká jeho dalšího služebního zařazení, tak vám musím sdělit, že informace ve věcech služebního poměru nejsou veřejné, čili vám je nemohu poskytnout,“ sdělil týdeníku Euro a E15.cz mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Krámovi má být podle informací zevnitř útvaru nabídnuto místo, na které ale nebude stačit jeho bezpečnostní prověrka. Krám pak má být podle policejních zdrojů „uklizen“ na Úřad služby kriminální policie a vyšetřování na Policejním prezídiu, stejně jako nedávno rezignovavší šéf protikorupční policie Tomáš Martinec.

Funkci už před krátkým časem opustil první náměstek Emil Kračmar, o němž se uvažovalo jako o možném šéfovi ÚOKFK po vynuceném odchodu Tomáše Martince. Podle mluvčího protikorupční Jaroslava Ibeheje odešel Kračmar na vlastní žádost. „K prvnímu červenci dochází k dílčí personální změně ve vedení útvaru. K tomuto datu ze služebního místa náměstka ředitele útvaru odchází na vlastní žádost a po vzájemné dohodě Emil Kračmar. Ke stejnému datu byl ustanoven na služební místo vedoucího expozitury v Hradci Králové,“ uvedl před časem Ibehej.

Protikorupční policie prochází těžkým obdobím. Už nějaký čas se na ni valí informace o podivných krocích v rámci vyšetřování korupčních případů, například v souvislosti s lobbistou a „politickým podnikatelem“ Romanem Janouškem nebo o vedení takzvaných levých spisů, které mohly posloužit k vydírání vyšetřovaných osob. Navíc, kvůli vyzrazení informace o plánovaném výslechu manžela pražské Vrchní státní zástupkyně rezignoval před krátkým časem její šéf Tomáš Martinec. Ten sám figuroval v už zmíněné kauze Romana Janouška, jak před časem informoval týdeník Euro.

O práci protikorupční policie není na rozdíl od Útvaru pro odhalování korupce, který rozjel kauzu exposlanců ODS a premiérovy pravé ruky Jany Nagyové v poslední době moc slyšet. Až před časem rozjela mediálně sledovanou akci, směřující proti lobbistovi Ivo Rittigovi. V té jde o nevýhodný pronájem skladů v pražské nemocnici Na Homolce.