Změny vysokoškolského zákona budou do prázdnin, slibuje Chládek

Ministr školství Marcel Chládek

Ministr školství Marcel Chládek Zdroj: ctk

To, co předchozím ministrům školství trvalo roky, chce nový šéf rezortu Chládek stihnout za tři a půl měsíce. Novela vysokoškolského zákona by podle jeho představ měla platit ještě letos.

Zásadní změny fungování terciárního vzdělávání se připravuje už několik let, na konečné podobě zákona se však politici a úředníci s akademiky zatím nikdy neshodli. Změnu slibuje ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Dohoda prý bude na stole do června. Chládek to dnes řekl po jednání se zástupci České konference rektorů a Rady vysokých škol.

Zatím poslední návrh vytvořil exministr Petr Fiala (ODS), na tento materiál nyní Chládek naváže. Zaměřit se chce na pět oblastí, a sice otázku akreditací a hodnocení kvality vysokých škol, kontraktové financování, autonomii škol, personální oblast a možnost zřizovat veřejné výzkumné instituce.

Změnu čeká i akreditační systém

„Shoda panuje v oblasti kontraktového financování,“ uvedl ministr s tím, že univerzity potřebují od státu garanci, kolik peněz dostanou v příštích letech. Debatu čeká ohledně změn akreditačního systému, o němž chce jednat i se šéfkou Akreditační komise Vladimírou Dvořákovou. „Ten systém je přetížený natolik, že nemůže efektivně fungovat,“ upozornil Chládek, podle nějž musí vzniknout nové „těleso“, které bude akreditace řešit.

Rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek si od novely slibuje také jasné nastavení v oblasti poplatků, například za prodloužení studia.

Do novely chce Chládek zapracovat i změny ve jmenování profesorů. Ty by mohl nově místo prezidenta jmenovat buď sám ministr, předseda Senátu nebo rektoři vysokých škol. Chládek už dřív nevyloučil ani možnost, že by profesory dál jmenoval prezident. V tom případě by ale Miloš Zeman chtěl mít možnost navržené adepty odmítnout.

Na náměstka pro vysoké školy dnes Chládek navrhl Jaromír Vebra z Vysoké školy ekonomické. Vebra je to nominant hnutí ANO.