Zmrazení důchodů a jedna sazba DPH? VV jsou proti

Karolína Peake

Karolína Peake Zdroj: profimedia.cz

Ve shodě nad úpravami státního rozpočtu, kterou si včera pochvaloval ministr financí Miroslav Kalousek, se začínají objevovat první trhliny. Věci veřejné (VV) dál trvají například na zachování dvojí sazby daně z přidané hodnoty a nesouhlasí s úplným zmrazením důchodů, se zrušením porodného a se škrty v rozpočtové kapitole ministerstva školství vedeného jejich ministrem Josefem Dobešem. Dnes to uvedla místopředsedkyně nejmenší vládní strany Karolína Peake.

„Věci veřejné chtějí s koaličními partnery konstruktivně vyjednávat. Vítáme, že koaliční partneři připustili debatu o progresivním zdanění vyšších příjmových skupin,“ poznamenala Peake, další finanční zdroje pro státní rozpočet však chtějí véčkaři hledat také ve vyšším zdanění hazardu a v boji s šedou ekonomikou.

Ekonomičtí ministři se včera kvůli špatnému vývoji ekonomiky a očekávanému nižšímu příjmu rozpočtu shodli na zvýšení DPH v následujících třech letech, úpravě valorizací důchodů nebo v krajním případě jejich zmrazení a také na zvýšení daně bohatým. „Počítáme s časovou ohraničeností jednotlivých opatření,“ upřesnil včera ministr financí Kalousek. Pro tento rok vláda počítá s vázáním výdajů ve výši zhruba 23 miliard korun, aby deficit rozpočtu nepřesáhl 3,5 procenta HDP. Odbory i opoziční ČSSD návrhy na zrušení valorizace důchodů a růst DPH odmítají.

Peake po dnešním jednání výkonné rady strany poznamenala, že do chystaných koaličních jednání VV nejdou s ultimáty, ale jejich východiska plynou z volebního programu. Věci veřejné tak v případě DPH trvají na nižší sazbě pro potraviny, léky a knihy.

Konkrétní podobu navrhovaných opatření chce premiér a předseda ODS Petr Nečas projednat v koalici do konce března, aby od dubna bylo možné zpracovat nutné legislativní změny. Jakékoliv změny musí být podle něj dosaženo ve shodě tří stran koalice. „Pokud bychom se nedohodli na základních parametrech státního rozpočtu pro rok 2013 a 2014, tak nemá vůbec význam v tomto vládním projektu pokračovat,“ prohlásil včera.