Znalci: Janoušek musel o sražené ženě vědět, stála před jeho vozem

Roman Janoušek

Roman Janoušek Zdroj: ctk

Žena sražená lobbistou Romanem Janouškem stála v okamžiku kolize před pravým světlem jeho vozu a podnikatel o ní věděl. U pražského městského soudu to uvedli autoři revizního znaleckého posudku z Ústavu soudního inženýrství Vysokého učení technického v Brně. Obhajoba se přitom snaží dokázat, že žena byla v době kolize vedle auta, Janoušek ji neviděl a zachytil ji jen zpětným zrcátkem.

„V okamžiku střetu žena stála před přední částí vozidla v úrovni pravého předního světlometu. Vůz chodkyni podrazil,“ zaznělo v soudní síni. Následně prý auto narazilo do levé části zad ženy, přičemž jí tento náraz zlomil žebra. Potom se chodkyně přetočila přes pravý bok a až při jejím pádu na vozovku ji podle znalců mohlo zasáhnout zpětné zrcátko do hlavy.

Znalci upozornili, že všichni svědkové nehody se při popisu incidentu v základu shodli na tom, že vozidlo Porsche srazilo ženu, která stála před přední částí vozidla nebo v jeho těsné blízkosti. Experti nicméně doplnili, že nehodě mohli za určitých okolností zabránit oba její účastníci.

První posudek od Dekry to "schytal"

Odborníci z Ústavu soudního inženýrství rovněž zkritizovali posudek znaleckého ústavu Dekra, který zadala obhajoba a který přišel s teorií, že řidička se sama zachytila zpětného zrcátka a nechala se následně Janouškovým vozem vléct. „Posudek, který udělá několik variant a ani jedna není technicky přijatelná, to jsem tedy ještě nezažil,“ konstatoval Aleš Vémola. „Možnost vlečení chodkyně jsme po konzultaci se znalcem-lékařem vyloučili s ohledem na zranění, která žena utrpěla,“ doplnil.

Poukázal také na to, že Dekra při zpracování simulací použila nákladný program, který se pro analýzu dopravních nehod obvykle nepoužívá a není běžně přezkoumatelný. Výpočty tak prý nejsou korektní, protože je není možné exaktně potvrdit.

Janoušek k dnešnímu soudu nedorazil, stejně jako v září požádal o konání hlavního líčení v jeho nepřítomnosti. Jednání se neúčastní ani sražená žena, která po nehodě strávila zhruba měsíc a půl v nemocnici. Její zmocněnec Josef Lžičař popřel na dotaz soudce spekulace o tom, že se její zdravotní stav zhoršil.

Nové důkazy: Odposlechy

Státní zástupkyně Jana Kadeřábková navrhla soudu před čtením revizního posudku další důkazy, mimo jiné i čtyři CD se záznamem Janouškových odposlechů, které pořídil Útvar zvláštních činností policejního prezidia. Předseda soudního senátu Tomáš Kubovec se zatím nevyjádřil k tomu, zda provedení těchto důkazů připustí.

Kauza muže, jenž bývá označován za jednoho z pražských „kmotrů“, se táhne přes dva roky. Janoušek, kterému po nehodě policisté naměřili v dechu přes dvě promile alkoholu, havaroval 23. března 2012 ve Vyskočilově ulici v Praze.

Svým vozem nejprve narazil do auta před sebou, kolizi neřešil a pokračoval v jízdě. Když na následující křižovatce zastavil na červenou, jedenapadesátiletá řidička nabouraného vozu se postavila před jeho vůz. Obžaloba uvádí, že lobbista ženu vietnamské národnosti následně srazil a z místa nehody ujel. Za pokus o vraždu a ohrožení pod vlivem návykové látky mu hrozí až 18 let vězení.