Zpráva o státním dluhu kritizuje i Babiše

Ministr financí Andrej Babiš (vlevo) a premiér Bohuslav Sobotka při mimořádné schůzi Sněmovny ke kauze Čapí hnízdo

Ministr financí Andrej Babiš (vlevo) a premiér Bohuslav Sobotka při mimořádné schůzi Sněmovny ke kauze Čapí hnízdo Zdroj: ctk

Ministr financí Andrej Babiš pochybil, když v roce 2014 rozhodl o převodu 3,4 miliardy korun bez souhlasu vlády. Napsal to v březnu Nejvyšší kontrolní úřad v tom samém kontrolním závěru, o nějž Babiš opřel dnes podané trestní oznámení.

Andrej Babiš podal trestní oznámení kvůli podezření, že správa státního dluhu se údajně prodražila o miliardy korun. Mluvčí Babišova úřadu Michal Žurovec neupřesnil, zda podání míří na konkrétní osoby, tedy na exministry financí Bohuslava Sobotku (ČSSD) nebo Miroslava Kalouska (TOP 09), či na neznámého pachatele.

„V roce 2014 rozhodla vláda o přesunu 1,7 miliardy korun z finanční rezervy, převod 3,4 miliardy korun podepsal jen ministr financí. Více než devadesát procent peněz, o kterých rozhodoval ministr financí, směřovalo do různých rozpočtových kapitol jeho rezortu. Podobné vytváření skryté finanční rezervy, jejíž vyvedení do jiných rozpočtových kapitol není podmíněno souhlasem vlády, ale stačí k němu jen podpis ministra, přitom NKÚ kritizoval už v minulosti,“ píše se ve zprávě zveřejněné na internetových stránkách úřadu.

Teprve v předposledním odstavci zprávy je uvedeno, že v roce 2009 ministerstvo uzavřelo u jedné z transakcí dodatek, který protistraně umožnil volbu typu úrokové sazby. Kvůli dodatku platí podle NKÚ stát roční úrok 3,2 procenta z 243,2 milionu eur. Pokud by zmíněný dodatek nebyl uzavřen, byl by úrok v současné době nulový, stojí v závěru. Právě o něj a o audit státního dluhu z let 2004, 2005 a 2009 opřel Babiš trestní oznámení.

V uvedeném období byl ministrem financí nynější premiér Sobotka, v roce 2009 ministerstvo vedl Kalousek. Ten si je podle svých slov jistáý, že se ho záležitost týkat nemůže. Je přesvědčen o tom, že jde o „Babišův mediální humbuk“, aby odvedl pozornost od svých skutečných problémů.