Zrušte sKarty co nejdříve, radí Nečas Müllerové

sKarta

sKarta

Definitivní konec kontroverzní sociální karty se rychle blíží. Premiér Petr Nečas (ODS) dnes doporučil ministryni práce Ludmile Müllerové (TOP 09), aby byl kontroverzní projekt sociálních karet ukončen.

Zrušení sKaret je nejméně špatné řešení, uvedl premiér po zasedání vlády. Ministryně připraví řešení situace do příštího týdne, rozhodnutí je podle ní na kabinetu. Nečas chce ukončení sKaret co nejdříve. Systém kritizuje opozice, odbory, rada postižených, ochránci soukromí, ombudsman i někteří koaliční politici.

Smrtící rány na adresu sKarty se v nedávné době snesly i od její vlastní strany. Proti aktuálnímu návrhu na změnu jejich funkcí z pera ministryně práce a sociálních věcí Ludmily Müllerové se postavilo i ministerstvo financí, jež vede její stranický kolega z TOP 09 - Miroslav Kalousek.

Nefunkční nástroj

Müllerová plánovala, že by sKarty do budoucna sloužily hlavně jako identifikační průkazky a platební funkce by byla dobrovolná. „Funkcionalita sKarty se omezuje pouze na identifikační nástroj, bez existence technického účtu. Tím dochází k zásadnímu odklonu od původní smlouvy uzavřené v lednu 2012 mezi Českou spořitelnou a ministerstvem. V případě, že platební funkce bude mít pouze sekundární úlohu, není žádná opora pro to, aby vyhotovitelem sKarty byl držitel bankovní licence,“ uvádí se v textu připomínek ministerstva financí k návrhu novely zákona o úřadu práce, který má server E15.cz k dispozici.

Koncem minulého týdne požádali poslanci vládu, aby do doby, než se projekt legislativně upraví, pozastavila vydávání sKaret. Odklání se od nich i premiér Petr Nečas, který v pondělí po jednání výkonné rady ODS nevyloučil, že by stát úplně od projektu ustoupil. Karolína Peake v souvislost s sKartou dříve uvedla, že její strana Lidem zatím nechce projekt sKarty rušit. Nejprve požaduje od ministryně Müllerové odpovědi na řadu otázek, které s provozem karty souvisejí.