Ztrátová Nemocnice Na Bulovce má problém, měla by platit vyšší nájem

Fakultní nemocnice Bulovka v Praze.

Fakultní nemocnice Bulovka v Praze. Zdroj: Jan Hrouda, Euro

Praha bude chtít od Nemocnice Na Bulovce za nájemné mnohonásobně víc než doposud. Z magistrátních posudků vyplynulo, že by nemocnice měla ročně platit až 35 milionů korun. A nájemné by se mohlo dál zvyšovat, řekl radní pro zdravotnictví Radek Lacko (ANO). Ztrátová nemocnice městu posílá ročně symbolických 10 tisíc korun. Od letošního roku navíc sedm milionů za opravený pavilon. Nemocnice s tak zásadním navýšením nájemného nesouhlasí.

Hlavní město je majitelem téměř tří čtvrtin majetku nemocnice. Vlastní také letos zkolaudovaný pavilon, jehož přestavba vyšla na skoro 400 milionů korun. O narovnání majetkových vztahů se debatuje už několik let. Areál si totiž žádá opravy a investice za stovky milionů korun. Podle neoficiálních informací je proto ve hře i prodej nemocnice.

„Ano, jednání o nové výši smluvního nájemného za veškerý městský majetek probíhala a probíhají,“ reagoval mluvčí Bulovky Martin Šalek. „Stanovisko hlavního města známe, nicméně i nemocnice si zadala znalecký posudek, jehož závěr zatím nemáme. Navrhovanou částkou ale zásadně odmítáme,“ uvedl. Podle něj neodpovídá výši investic, které město v posledních letech do majetku udělalo.

Nemocnici, kterou provozuje ministerstvo zdravotnictví, poslala vloni vláda jednorázovou podporu 200 milionů korun. Podle ministerstva hrozilo to, že bude ohrožena péče o pacienty. Bulovka skončila předloni se ztrátou přesahující 308 milionů korun. Prodělek vysvětlila tím, že jej z větší části tvoří pokuta vyčíslená finančním úřadem na 203 milionů korun. Nemocnice si podle dřívějších informací nese neuhrazenou ztrátu z minulých let 426 milionů korun.

Nemocnice opět odmítají pacienty, podle ministerstva se nic neděje