Zvýšení sazeb ČNB nepřichází v úvahu

ČNB

ČNB

Měnoví jestřábi mírní i v Česku své požadavky. Pokud se nestane něco neočekávaného, centrální banka ani v září nezvýší úrokové sazby. Zdražování úvěrů má v sedmičlenné bankovní radě zjevně ještě menší podporu než na začátku srpna, kdy Česká národní banka nechala základní sazbu beze změny na historickém minimu 0,75 procenta.

Kamil Janáček, který si získal právě pověst jestřába, byl společně s Evou Zamrazilovou na začátku srpna jedním ze dvou členů bankovní rady, kteří hlasovali pro zvýšení sazby o 0,25 procentního bodu. Od té doby se ale podle něj situace změnila. „Vývoj v Řecku a potíže některých západoevropských bank silně zkomplikovaly situaci v eurozóně. Nemůžeme se tvářit, že se nás to netýká, když téměř dvě třetiny našeho obchodu připadají na země eurozóny,“ řekl v rozhovoru pro E15.

Janáček sice neuvedl, jak bude hlasovat příště, ale jeho slova fakticky potvrzují předpoklad analytiků, že tlaky na zvýšení sazby zmizely. Riziko růstu inflace se zmenšuje, mluví se o zpomalení hospodářského růstu, takže jestřábí měnová politika není v tuto chvíli na místě.

Udržení sazeb na současné úrovni očekává i bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer, pokud se do jednání rady v příštím týdnu nic zásadního nezmění. „Výhled situace v Evropě se viditelně zhoršuje,“ řekl Niedermayer. Mírné oslabení koruny vnímá jako rozumné. „Se sazbami se příští týden hýbat nebude,“ souhlasí hlavní ekonom UniCredit Pavel Sobíšek.

Niedermayer na druhé straně nepředpokládá, že by se centrální banky už v tuto chvíli naopak pouštěly do snižování sazeb kvůli špatným vyhlídkám. „Velké země zatím nedávají najevo, že by hrozilo něco dramatičtějšího než zpomalování růstu,“ uvedl. A Česko není zemí, která by měla pospíchat. „Z úrovně 0,75 procenta je prostor pro snižování malý,“ říká Sobíšek. To už by podle něj musely hrozit velké ekonomické turbulence nebo velká recese. I kdyby čas snižování sazeb přišel, ČNB by podle Niedermayera zřejmě nebyla první – vzhledem k tomu, že sazby už dnes udržuje pod úrovní sazeb ECB.