Co poslouchá Zofie Dares

Zofie

Zofie Zdroj: Nguyen Phuong Thao, Reflex a archiv značek

James Blake - Friends That Breake Your Heart
Purple Disco Machine - Exotica
Vladimír Mišík - Noční obraz
3
Fotogalerie

Upozornila na sebe coby zpěvačka pražské skupiny Mydy Rabycad (dnes už pouze MYDY), kterou před necelými deseti lety vyvezla k popularitě tehdejší vlna electroswingu, jemuž se skupina věnovala. Od té doby se však skupina i Žofie Dařbujánová, jak zní její skutečné jméno, posunula více k současnému mixu electro popu a rocku. Co si prozpěvuje tato rusovlasá zpěvačka, když zrovna nekoncertuje se svojí skupinou?

Od které písničky, kterou napsal někdo jiný, znáš celý text od začátku do konce?

Takových je strašně moc, přece jen jsem zpěvačka. Mám však jeden oblíbený, který považuju za jeden z nejlepších a nejvtipnějších, ačkoli je to píseň pro mě velmi emotivní. Zkrátka takový ten, u kterého mě vždy zamrzí, že jsem ho nenapsala sama. Je jím Falling od Florence & the Machine.

Co bylo první album, které sis koupila nebo dostala?

Pravděpodobně to byla spíš kazeta a byli to Kelly Family.

Co nejraději posloucháš v autě (nebo v MHD)?

V autě nejraději všechno, s čím si můžu zakřičet. Využívám k tomu nejčastěji Spotify playlistů – čím bizarnější, tím lepší. S kapelou jsme si pro tuto příležitost vytvořili speciální playlist s názvem VAN PARTY (k nalezení na profilu MYDY) nebo pak můj osobní „Sjezdovka 2000“. Ten rozhodně patří k těm bizarnějším, neb obsahuje fláky, které si pamatuju, že jsme vyřvávali na sjezdovce v dobách našich základkových jarních prázdnin.

Která písnička tě v poslední době nejvíc dostala?

Jmenovat jen jednu si netroufnu, to je prostě moc těžký. Ale dost mě znovu uchvátily starý desky The Smiths, ty poslední dobou jedu velmi často na repeat.

Ve kterém videoklipu bys chtěl a prožít jeden den života?

Místo klipu bych si radši připlatila za den ve filmu Kdyby tisíc klarinetů!

Co dalšího si poslechnout v listopadu?

James Blake - Friends That Breake Your Heart

Britský producent, zpěvák a klávesista byl jednou z nejnepravděpodobnějších popových hvězd posledních let. Na první pohled zakřiknutý mladík, tvořící spíše tichou a komplikovanou hudbu s prvky klasiky i elektroniky si však před deseti lety s debutem Overgrown získal obrovskou proslulost a spolupráci s nim navázali například i Kendrick Lamar, nebo Beyoncé. Jeho aktuální čtvrté album vzniklo během jarního lockdownu a přináší tucet písní, které vám, zlomí srdce.

Purple Disco Machine - Exotica

„Východoněmecké disko“ zní jako popis něčeho, co nebude velká zábava. V Drážďanech narozený producent Tino Schmidt je však už pár let jednou z hlavních postav současného globálního revivalu disco zvuku a má za sebou řádku remixů pro lidi jako Dua Lipa či Fatboy Slim. Jeho nejnovější druhé album Exotica je tak zásobníkem ostře nabitým funky basovými linkami a roztančenými beaty „čtyři na čtyři“, které nabídnou dost potravy pro vaše taneční botky.

Vladimír Mišík - Noční obraz

Před dvěma lety se Vladimír Mišík vrátil s albem Jednou tě potkám, které připravil ve spolupráci se skladatelem a producentem Petrem Ostrouchovem a získal za ně celou náruč hudebních cen. Ve velmi obdobném týmu vzniklo i jeho aktuální album Noční obraz. A přesto je nová deska od minulé podstatně odlišná, je „nokturální“, niternější, ale současně žánrové rozmáchlejší a plná hostů. Současně obsahuje i píseň Děkuji, jejíž text napsal nedávno zesnulý David Stypka.