Česko poroste o procentní bod rychleji než eurozóna, předpovídá Babišův úřad

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: CTK

Ministr financí Andrej Babiš při projednávání rozpočtu ve Sněmovně.
Ministr financí Andrej Babiš při projednávání rozpočtu ve Sněmovně.
Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
5
Fotogalerie

Ekonomika Česka v letošním roce poroste. Makroekonomická predikce předpovídá růst 2,6 procent. Nejvíce pomáhá spotřeba domácností.

Ministerstvo financí vydalo novou makroekonomickou predikci. Česká ekonomika pokračuje v růstové tendenci, letos by mělo HDP vzrůst o 2,6 procent, což je o desetinu procenta větší tempo růstu než v předcházejícím roce. Česká ekonomika navíc vykazuje o více než jeden procentní bod lepší čísla, než je průměr zemí eurozóny. Odhad tempa růstu MF je shodný s odhadem bankovní asociace.

Největší vliv na makroekonomické veličiny má růst domácí spotřeby, která se zvyšuje díky dobré kondici trhu práce, rostoucímu disponibilního důchodu a spotřebitelské důvěře.

Změnou oproti minulému roku je pokles veřejného dluhu, který klesl ze 40,3 procenta téměř o tři procenta. Český rozpočet byl poprvé od roku 2005 v přebytku. Na konci minulého roku vzrostla inflace, která se blíží úrovni dvouprocentního cíle ČNB.

Ekonomika by měla růst v podobném tempu i v následujících letech. Jako hlavní rizika predikce zmiňuje zpomalení růstu čínské ekonomiky a nesplacené vysoké pohledávky evropských bank. Ekonomiku mohou ovlivnit i geopolitická rizika, zejména pak brexit, politika Donalda Trumpa nebo volby v Německu a Francii.   

„Jedná se spíše o konzervativní odhad. Ministerstvo se chce za každou cenu vyhnout reputačně poškozujícímu přecenění výkonnosti tuzemské ekonomiky. Optimističtěji než v listopadu vyhlíží zejména letošní růst investic v tuzemské ekonomice, jenž by měl být o procentní bod rychlejší, než s čím úřad počítal v listopadu. Spotřebu domácností naopak ministerstvo vidí méně optimisticky než loni, když svůj odhad redukovalo o 0,4 procentního bodu,“ říká Lukáš Kovanda.

„Klíčovým důvodem tohoto přehodnocení je rychlejší předpokládaná inflace. Zatímco v listopadu počítal úřad s průměrnou mírou inflace v letošním roce ve výši 1,2 procenta, nyní počítá v průměru s dosažením inflačního cíle České národní banky ve výši dvou procent. Po ukončení intervenčního režimu se ale podle ministerstva růst cenové hladiny opět propadne pod úroveň cíle, jelikož v příštím roce porostou podle něj ceny průměrně tempem pouze 1,6 procenta.“

„Celkově lze shrnout, že ministerstvo financí v období, které uplynulo od poloviny listopadu, překvapil zejména nástup inflace a její akcelerace na přelomu roku. Ministerstvo ale počítá s tím, že po letošním ukončení intervenčního režimu inflační tlaky v ekonomice opět poněkud ochabnou. Jinými slovy, současná akcelerace inflace není ani střednědobě udržitelná,“ dodává hlavní ekonom Cyrrus.

Vše o intervencích ČNB čtěte zde >>>