ČNB znovu intervenovala proti koruně, utratila miliardy

Budova České národní banky.

Budova České národní banky. Zdroj: Blesk / Josef Mašek

Guvernér ČNB Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Mojmír Hampl, ČNB
Česká národní banka.
8
Fotogalerie

Česká národní banka v listopadu pokračovala v intervencích proti posilující koruně, když na devizovém trhu utratila zhruba 14 miliard korun za nákup eur. Vyplývá to z údajů o devizových obchodech, které dnes ČNB zveřejnila.

Česká národní banka v listopadu pokračovala v intervencích proti posilující koruně, když na devizovém trhu utratila zhruba 14 miliard korun za nákup eur. Vyplývá to z údajů o devizových obchodech, které dnes ČNB zveřejnila. Je to ale výrazně menší objem než v říjnu. Tehdy centrální banka za intervence utratila zhruba 107 miliard korun, což byl druhý nejvyšší objem za jeden měsíc od zahájení intervencí.

VŠE O INTERVENCÍCH ČTĚTE ZDE

Režim devizových intervencí centrální banka zahájila v listopadu 2013 s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 Kč/EUR. Od té doby do konce loňského listopadu intervenovala v objemu zhruba 812 miliard korun.

Video placeholde
Guvernér ČNB Jiří Rusnok • Michael Tomeš, E15

Centrální banka v listopadu 2013 koupila eura za zhruba 200 miliard korun. Další intervence přišla v červenci 2015, kdy ČNB koupila více než miliardu eur za zhruba 28 miliard korun. 

Poté v srpnu koupila eura za zhruba 100 miliard korun a v září za 63 miliard korun. Od listopadu do února 2016 byla ČNB každý měsíc na trhu aktivní a koupila eura za dalších 126 miliard korun.

Po březnové přestávce se ČNB na devizový trh vrátila znovu v dubnu, kdy intervenovala za téměř 11 miliard korun. Intervence pokračovaly i v dalších měsících roku 2016.

Bankovní rada ČNB před Vánocemi zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení režimu devizových intervencí vidí polovinu roku 2017. Rada zároveň uvedla, že kurzový závazek neukončí dříve než ve druhém čtvrtletí 2017.