Konec intervencí ovládl burzu, silnější koruna tlačí dolů akcie Erste

Česká spořitelna

Česká spořitelna Zdroj: Profimedia.cz

Česká spořitelna
Česká spořitelna
Erste
Česká spořitelna
5
Fotogalerie

Ukončení devizových intervencí už se stačilo odrazit na pražské burze. Mírné posílení koruny k úrovním kolem 26,80, tedy zhruba o 0,7 procenta, se projevilo v poklesu cen českých akcií obchodovaných současně v Praze a na některém ze západoevropských trhů obchodovaných v eurech.

„Zpráva je negativní pro korunovou cenu duálně listovaných akcií, jako například Erste a VIG, naopak pozitivní pro ostatní bankovní tituly, zejména Monetu,“ uvádí analytik BH Securities Martin Vlček. „Aby se zamezilo arbitráži, posílení české koruny při zachování stejné eurové ceny bude muset vést k poklesu ceny akcií v české měně. Pokles ceny nicméně bude ve zhruba stejném procentu jako posílení české koruny,“ vysvětluje analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Akcie rakouské Erste aktuálně slábnou o 1,5 procenta, zlom přitom nastal kolem 12:30 hodin, kdy ČNB oznámila ukončení devizových intervencí. O půl procenta slábne i další duálně listovaný titul, Stock. Naopak pojišťovna VIG o půlprocento roste.

Video placeholde
Co jsou intervence ČNB? • Jan Pavec

Vše o kurzu koruny a konci intervencí čtěte zde>>>

„V delším horizontu prospěje ukončení devizových intervencí z firem obchodovaných na pražské burze nejvíce bankám. Ty vydělají přímo skrze očekávané posílení měny i nepřímo díky vyšším úrokovým maržím. Zejména Erste a Komerční banka by měly v několika kvartálech po exitu dohnat to, o co na maržích přišly během uplynulého roku,“ vysvětluje hlavní ekonom Patria Jan Bureš.

Z opačného soudku mají být příběhy akcií firem navázaných na komoditní trh.„Kupříkladu pětiprocentní posílení koruny by se odrazilo ve zhruba čtyřprocentním poklesu provozního zisku ČEZ,“ doplňuje Bureš. Silná koruna by podle něj v menší míře nepřála ani byznysu Unipetrolu, či Pegasu Nonwovens.

Šéf pražské burzy Petr Koblic hovoří o vlivu intervencí na akciový trh

Video placeholde
Šéf pražské burzy Petr Koblic o vlivu intervencí na pražskou burzu • Michal Tomeš