Saunia tratí už přes 400 milionů. Dluhopisáře má zachránit návrat zákazníků

Poslední známé údaje o hospodaření Saunia  harmonii nevzbuzují. Firma přitom stále prodává nové dluhopisy

Poslední známé údaje o hospodaření Saunia harmonii nevzbuzují. Firma přitom stále prodává nové dluhopisy Zdroj: Grafika e15

Nahromaděná ztráta blížící se půlmiliardě korun a varování investorům, že firma nemusí být za určitých podmínek schopna dostát svým závazkům. Takové je poselství z dosud poslední zprávy o byznysu řetězce Saunia a zároveň významného hráče na tuzemském trhu firemních dluhopisů publikované v závěru letošního září. Mezitím firma zadlužená na celé řadě adres stále aktivně nabízí drobným investorům své dluhopisy. Byznysová čísla se podle Saunie obrátila v poslední sezoně dramaticky k lepšímu, tvrzení ale zatím vzhledem k dramatickému zpoždění v toku informací směrem k investorům nelze z oficiálních čísel firmy ověřit. 

Saunia podle zatím posledních známých výsledků bilancujících byznys firmy během druhého pololetí roku 2021 a první poloviny roku 2022 prodělala rekordních bezmála 127 milionů korun.

„Výsledky v tomto období byly ovlivněny covidovými restrikcemi, kdy pětatřicet procent našich klientů nemělo možnost navštěvovat naše provozy,“ uvádí dominantní akcionář Saunie Bohumil Píše s tím, že obrat během posledního roku vzrostl o více než devadesát procent.

„V číslech je to o 163 milionů korun, to samozřejmě dramaticky zlepšilo výsledky společnosti,“ dodává Píše, intenzitu růstu zisku ale dále neupřesnil. Jeho zhruba třetinový podíl ve firmě je, stejně jako podíly ostatních společníků, od loňského léta zastaven oproti dluhům ve prospěch polské investiční skupiny CVI. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!