Ani bilion eur nemusí stačit na záchranu krvácející evropské ekonomiky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Evropská centrální banka
peníze v kufru - ilustrační foto
3
Fotogalerie

Evropa bude od unijních institucí potřebovat na zotavení své ekonomiky po koronaviru dalších nejméně 500 miliard eur (14 bilionů korun) nad rámec již dohodnuté pomoci v objemu půl bilionu eur. V rozhovoru pro italský list Corriere della Sera to řekl šéf Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) Klaus Regling. ESM funguje jako záchranný fond eurozóny.

„Řekl bych, že pro druhou fázi budeme potřebovat dalších nejméně 500 miliard eur od evropských institucí, ale může to být i více,“ řekl Regling. Nejjednodušší by podle něj bylo zorganizovat takové financování prostřednictvím Evropské komise (EK) a rozpočtu Evropské unie, ale hovořil také o potřebě diskuse o nových nástrojích.

Ministři financí Evropské unie se 9. dubna dohodli na záchranném balíčku v objemu 540 miliard eur z prostředků ESM. Peníze mají pomoci k zotavení ekonomik zasažených koronavirovou krizí. Ekonomika eurozóny podle odhadu Mezinárodního měnového fondu (MMF) letos kvůli dopadům koronaviru vykáže propad o 7,5 procenta.

Zatímco jihoevropské země usilují o to, aby eurozóna náklady na oživení ekonomik sdílela prostřednictvím emise společných dluhopisů, Nizozemsko spolu s Německem, Rakouskem a Finskem tento návrh blokují. Další diskuse lídrů EU na téma záchrany evropských ekonomik je plánovaná na 23. dubna, a to prostřednictvím videokonference.