Češi cestující do Řecka budou potřebovat negativní test na koronavirus

Řecko

Řecko Zdroj: scom

Řecko
Řecko
Řecko
Řecko
5
Fotogalerie

Řecko kvůli nárůstu případů nákazy koronavirem zpřísňuje epidemická opatření, včetně pravidel pro cestování. Turisté z několika evropských zemí, včetně České republiky, budou muset při vstupu do Řecka od 17. srpna předložit maximálně tři dny starý negativní test na koronavirus. Opatření se týká i cestujících ze Švédska, Belgie, Španělska a Nizozemska, oznámila dnes řecká vláda. Negativní test budou řecké úřady požadovat také od všech, kdo do země vstoupí přes pozemní hranice, včetně řeckých občanů.

Řecká vláda dnes rovněž oznámila zákaz konání veřejných akcí, jako jsou například koncerty, na nichž publikum nesedí. Už v pátek vláda prodloužila omezení pro bary a noční kluby, kde do zatím konce měsíce nesmí zákazníci stát. Týž den bylo oznámeno, že negativním testem na covid-19 se budou muset na letišti od 12. srpna prokázat cestující z Malty.

Vláda přistoupila k novým opatřením poté, co v neděli v Řecku zaznamenali nejvyšší denní nárůst případů nákazy koronavirem od počátku pandemie. Z 203 případů potvrzených za poslední den se jich 29 potvrdilo u lidí při vstupu do země a čtyři u turistů, kteří podstoupili test po několika dnech, protože se u nich objevily příznaky covidu-19.

Dnes oznámilo ministerstvo zdravotnictví 126 případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 za posledních 24 hodin, z toho 10 se potvrdilo na hranicích.

Celkem se dosud v jedenáctimilionovém Řecku potvrdilo 5749 případů nákazy koronavirem, z toho skoro 1300 od počátku srpna. V souvislosti s covidem-19 zemřelo v Řecku ďosud 213 lidí.

Řecko je jednou z nejoblíbenějších destinací, kam Češi s cestovními kancelářemi vyrážejí. Podle Českého statistického úřadu tam loni delší pobyt strávilo 407.000 Čechů. Letos se tam s tuzemskými cestovními kancelářemi podle jednatele CK Travel Family Ivana Lackoviče mělo dostat mezi 35 až 40 procenty lidí ve srovnání s loňskem.

Negativní test na covid-19 maximálně tři dny starý budou muset od 17. srpna předkládat také všichni, včetně řeckých občanů, kdo do Řecka vstoupí přes pozemní hraniční přechody. Dále bude omezen na maximálně 750 lidí za den provoz na přechodu Kakavia s Albánií.

Už od úterka a zatím do 23. srpna bude platit omezení otevírací doby pro restaurace a bary v některých regionech: zavřeno od půlnoci do sedmi ráno budou muset mít mimo jiné na Krétě, v kraji Východní Makedonie a Thrákie, v Soluni, na Chalkidiki, Korfu, Santorini, Rhodosu, Zakynthosu či Kosu.

Řecko bylo v nynější pandemii řadou expertů chváleno za to, jak včasnými a přísnými opatřeními šíření nákazy relativně dobře zvládlo. Epidemická situace se ale výrazně zhoršila koncem července. Tehdy také vláda opět zavedla povinnost nosit roušky ve vnitřních veřejných prostorách.

Řecko se turistům znovu otevřelo v polovině června, kdy zrušilo restrikce na lety ze tří desítek evropských zemí do Atén a Soluně. Ostatní řecká letiště se pro zahraniční linky otevřela 1. července. Všichni cestující do Řecka musí před vstupem do země vyplnit elektronický formulář s adresou svého pobytu.