Evropa odřízla Británii. Zavřené jsou Eurotunel, přístavy i letiště

Před Eurotunelem se tvoří nekonečná fronta.

Před Eurotunelem se tvoří nekonečná fronta. Zdroj: ČTK/AP/Thibault Camus

Ve frontách po uzavření cesty do Británie hrozí humanitární problémy.
Kamiony v britském Doveru
3
Fotogalerie

Kvůli nové mutaci koronaviru, která byla zjištěna na jihu Anglie a podle expertů se může šířit rychleji než ostatní kmeny, byl zastaven provoz mezi Británií a Evropou. Kvůli uzavření tunelu pod Lamanšským průlivem a přístavů se ve Francii tvoří nepřehledné kolony vozidel. Česko zastavilo od dnešního poledne lety z Británie. Lety ruší i další evropské státy.

Uzavírka postihla i osobní přepravu. Například RegioJet vyslal svůj poslední spoj do Londýna v pondělí ráno. „Z Londýna se náš poslední autobus má vrátit ve středu 23. 12. Spoj bude posílený, pojedou tedy dva autobusy. Pak se do 27. prosince spojení přeruší,“ uvedl mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj s tím, že dopravce je v kontaktu s ministerstvem zahraničí a věc řeší. „Naše autobusy nevyužívají Eurotunel, ale trajekty a předpokládáme, že se lodní doprava rozjede,“ dodal mluvčí.

Větší problémy mají řidiči kamionů, kteří uvízli v mnohakilometrových frontách u francouzského a britského pobřeží. „Situace byla komplikovaná již před uzavírkou dopravy mezi Francií a Británií. Vánoce a zájem o předzásobení kvůli obavám z tvrdého brexitu zapříčinily, že se na pobřeží nahromadilo více kamionů, než je běžné. Dopravce stojí zákaz velké peníze. Se započtením všech nákladů se jedná až o dva tisíce korun na hodinu,“ uvedl Martin Felix ze sdružení dopravců Česmad.

Ve frontách čekajících kamionů hrozí u francouzského pobřeží humanitární problém. Nedostává se hygienických zařízení, toalet i pitné vody. „Pro řidiče je to šílená situace. Proto se již s partnerskými organizacemi ve Francii snažíme organizovat pomoc,“ doplnil Felix s tím, že je situace velice nepřehledná a až se kolony aut rozjedou, nastane dopravní kolaps. Zatím má stopka na hranicích trvat 48 hodin.

Kvůli hrozbě nové mutace koronaviru jsou zrušené i lety na britské ostrovy a z nich. „Tři odpolední lety z Londýna již nepřiletí,“ uvedla mluvčí Letiště Václava Havla Kateřina Pavlíková. Pomocí pro Čechy uvízlé v Británii se má odpoledne zabývat vláda. Přesné počty těch, kteří se chtěli před Vánocemi vrátit a blokáda jim to komplikuje, nejsou však ministerstvu zahraničí známé. Telefon na českém velvyslanectví v Londýně je obsazený.

České ministerstvo zahraničí momentálně nemá informace o tom, že by v Británii byl někdo z českých občanů v urgentní nouzi. Ministr zahraniční Tomáš Petříček (ČSSD) chce situaci projednat na dnešním zasedání vlády.

Lidé, kteří strávili v Británii alespoň 24 hodin, nyní po návratu povinně nastupují do karantény. Pátý až sedmý den po příjezdu do Česka podstoupí PCR test na nemoc COVID-19. Když bude test negativní, karanténa jim skončí. V opačném případě bude domácí izolace trvat deset dní.

Velká Británie je pátým největším obchodním partnerem České republiky.