Musk žaluje „nevoleného“ úředníka, který ho donutil zastavit výrobu v Tesle

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Elon Musk versus Santa Clara

Šéf automobilky Tesla se rozhodl dát k soudu rozhodnutí, které donutilo firmu odložit obnovení produkce v USA. Musk zažaloval administrativu kalifornského okresu Santa Clara, jehož místního hygenika nazval „nikým nevoleným a ignorantským.“ Ten nařídil pozastavit provoz v továrnách v obavách ze šíření koronaviru. Podnikatel současně pohrozil, že svůj závod včetně sídla společnosti přesune pryč ze státu Kalifornie.

Bitcoin před půlením klesl

V pondělí večer čeká nejrozšířenější kryptoměnu nejdůležitější událost za poslední čtyři roky, halving neboli půlení. Na polovinu klesne počet virtuálních mincí, které jdou denně do oběhu. Inflace bitcoinů se tak sníží pod dvě procenta za rok. Kurz kryptoměny se ale od soboty značně propadl. Z deseti tisíc dolarů spadl na zhruba 8700 dolarů za virtuální minci.

Wall Street zřejmě otevře v zeleném

Futures na akcie z širšího indexu S&P 500 značí jeho růst o zhruba 0,2 procenta. Přidávat má také technologický Nasdaq, a to 0,34 procenta.

Špatné zprávy prý ještě přijdou

Bankéř Fedu Neel Kashkari varuje, že pandemie koronaviru se na makroekonomických číslech ještě neprojevila plnou silou.

Kongres by podle něj měl zvážit poskytnutí ještě více pomoci na zvládání dopadů pandemie. Oficiální statistiky značí, že v USA je 14,7 procenta osob bez práce, realita je ale ještě o zhruba osm procentních bodů horší, uvedl Kashkari.

ECB s pumpováním peněz jen tak nepřestane

Šéfka Evropské centrální banky Christine Lagardeová ujistila, že instituce se bude nadále snažit podporovat hospodářství monetárními stimuly.

Lagardeová reaguje na verdikt německého ústavního soudu, podle něhož jsou nákupy dluhopisů, kterými se ECB snaží podpořit ekonomiku eurozóny, částečně v rozporu s německou ústavou.