Německý průmysl se odrazil ode dna, zotavování je ale pomalé. Koronakrizí nejpostiženější jsou služby

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Německý ministr hospodářství Peter Altmaier.
Německý ministr hospodářství Peter Altmaier.
3
Fotogalerie

Objem zakázek v německém průmyslu se v květnu zvýšil o 10,4 procenta po celkovém propadu o 37 procent v předchozích dvou měsících. Vyplývá to z údajů německého statistického úřadu. Růst poptávky souvisí s uvolněním protikoronavirových opatření, je však slabší, než se čekalo. Ministerstvo hospodářství uvedlo, že návrat na předkrizovou úroveň bude i přes postupné zotavování ekonomiky pomalý. Index frankfurtské burzy DAX v reakci na zprávu kolem 11:00 SELČ přidává 1,67 procenta na 12 737,86 bodu.

Objem domácích průmyslových zakázek vzrostl o 12,3 procenta. Zakázek ze zahraničí pak přišlo o 8,8 procenta více. Analytici v anketě agentury Reuters odhadovali celkový nárůst na 15 procent.

„Údaje o objednávkách signalizují, že recese výrobního sektoru překonala své dno,“ uvedlo ministerstvo hospodářství. „Nízká úroveň objednávek ale také ukazuje, že proces obnovy není zdaleka u konce,“ dodal úřad.

Objednávek v květnu přišlo o 30,8 procenta méně než v únoru, což byl měsíc, kdy ještě nebyla zavedena opatření proti šíření koronaviru. Německá vláda očekává, že ekonomika letos klesne o 6,3 procenta, což by bylo nejvíce od druhé světové války.

Koronavirovou krizí se cítí být ohrožena pětina německých firem. Vyplynulo to z červnového průzkumu, jehož výsledky zveřejnil hospodářský institut Ifo. V ohrožení se cítí hlavně poskytovatelé služeb, v anketě se tak ohodnotilo 27 procent oslovených firem v odvětví. V obchodu to bylo 18 procent, v průmyslu 17 a ve stavebnictví jen dvě procenta.

„V příštích měsících bychom mohli být svědky vlny insolvencí,“ upozornil analytik institutu Ifo Stefan Sauer.

Nejvíce nejisté jsou ohledně vlastní budoucnosti cestovní kanceláře - obavy o existenci jich má 85 procent. Hotelů je takových 76 procent, restaurací pak 67 procent. Ve stejném duchu se vyjádřilo také 55 procent lidí zaměstnaných v kreativním odvětví, umělců a bavičů. Za nimi se umístila lodní doprava s 50 a filmový průmysl s 48 procenty. Stejné obavy sdílí 26 procent výrobců automobilů a jejich dodavatelů.

Ifo očekává, že německá ekonomika, která je největší v Evropě, letos kvůli koronaviru klesne o 6,7 procenta. V příštím roce by pak měla vykázat růst o 6,4 procenta, čímž by se vrátila na úroveň z konce roku 2019.