Obchody zůstanou v pondělí zavřené, i některá z nákupních center

Palladium

Palladium Zdroj: E15 Michal Nosek

Palladium
Palladium
Palladium
Palladium
Palladium
6
Fotogalerie

Prodejny nad 200 metrů čtverečních musejí v pondělní svátek svatého Václava zůstat podle zákona zavřené. Lidé tak nenakoupí v hypermarketech, supermarketech nebo velkých drogeriích. V provozu nebudou ani některá nákupní centra.

Zavřené budou všechny velké potravinářské řetězce. Zákazníky o tom informují v reklamních letácích, na internetových stránkách a sociálních sítích. Výjimku mají prodejny na Letišti Václava Havla či Hlavním nádraží v Praze. Otevřené zůstanou i pobočky, které jsou součástí čerpacích stanic. Zákaz prodeje se nevztahuje na velkoobchody, obchody Makro tak budou otevřené ve standardní provozní době.

Přístup obchodních center se liší. Některá fungují, otevřeno v nich mají prodejny menší než 200 metrů čtverečních, kavárny a další stravovací provozy. V běžné otevírací době se tak lidé dostanou například do pražských center Quadrio, Centrum Černý Most nebo Westfield Chodov. Zavřené naopak v Praze zůstanou obchodní centrum Šestka či Letňany. V provozu nebudou ani Arkády Pankrác, navštívit v nich bude možné pouze atrakci Svět medúz a kavárnu Starbucks.

Omezení prodeje o vybraných svátcích v prodejnách nad 200 metrů čtverečních platí od konce roku 2016. Obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních musejí zůstat zavřené na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a 25. a 26. prosince.

Podnikatelské svazy zákon o prodejní době opakovaně kritizují. Naopak odboráři usilují o rozšíření regulace na všech 13 svátků. Nouzový stav zákaz prodeje rušil. Velké prodejny tak mohly mít letos výjimečně otevřeno na Velikonoční pondělí a 8. května. Většina prodejců ale této možnosti nevyužila.