Pfizer chce v USA výrazně zvýšit cenu vakcíny proti covidu-19

Společnost Pfizer zdraží svou vakcínu

Společnost Pfizer zdraží svou vakcínu Zdroj: Reuters

Farmaceutická firma Pfizer zvažuje, že poté co vyprší nákupní program americké vlády, zvýší cenu své vakcíny proti covidu-19 na 110 až 130 dolarů za dávku. Uvedla to výkonná ředitelka společnosti Pfizer Angela Lukinová. Cena se tak má zvednout zhruba čtyřnásobně.

Americká vláda v současnosti platí společnosti Pfizer a německému partnerovi BioNtech za dávku očkování zhruba 30 dolarů. V příštím roce, až skončí nouzový stav v oblasti veřejného zdraví, se trh s vakcínami v USA přesune na pojišťovny.

Lukinová agentuře Reuters řekla, že vakcína, kterou v současnosti poskytuje vláda zdarma všem Američanům, bude zdarma zpřístupněna lidem, kteří mají soukromé nebo státem placené pojištění. Zatím ale není jasné, jaký přístup k vakcíně budou mít lidé bez zdravotního pojištění.

Agentura Reuters uvedla, že americká burza takové zvýšení cen očekávala kvůli slabé poptávce po vakcínách. To podle Wall Street znamená, že výrobci vakcín budou muset zvýšit ceny, aby splnili své prognózy příjmů pro rok 2023.

Analytici a investoři očekávají, že se ročně prodá dávek mnohem méně, než se předpokládalo. Většina Američanů totiž nová přeočkování proti covidu-19 odkládá nebo vynechává. Očekává se, že americký trh v vakcínami proti covidu bude mít jen jednu třetinu velikosti trhu s očkováním proti chřipce.

Přitom ještě v loňském roce mnozí analytici odhadovali, že počet očkování proti covidu-19 bude stejný jako proti chřipce. Jen v USA se nechá proti chřipce ročně očkovat více než 160 milionů lidí, celosvětově je distribuováno 600 milionů dávek.

„Skutečnost, že řada lidí říká, že pandemie skončila, nemotivuje občany, aby se nechali očkovat,“ řekl Bruce Farber, šéf zdravotního a epidemiologického systému Northwell Health v New Yorku. Farber dodal, že případy infekcí covid-19 u těch, kteří byli očkováni, způsobily, že mnozí pochybují o účinnosti vakcíny.

Nedávný průzkum nadace Kaiser Family zjistil, že dvě třetiny dospělých Američanů v dohledné době další dávku vakcíny proti covidu-19 neplánují.