Čtvrtá dávka očkování proti covidu. Kdy na ni jít a jaká je účinnost vakcíny

Čtvrtá dávka očkování je od léta dostupná i v Česku.

Čtvrtá dávka očkování je od léta dostupná i v Česku. Zdroj: Profimedia

Ministerstvo zdravotnictví spustilo očkování čtvrtou dávkou proti covidu-19 už v polovině července, registrace na čtvrtou dávku očkování začala v polovině srpna. Přečtěte si přehledné shrnutí, komu se čtvrtá dávka doporučuje a jak je účinná proti aktuálním subvariantám koronaviru.

Kdo by měl jít na čtvrtou dávku?

Na čtvrtou dávku mají nárok všichni lidé starší osmnácti let. Doporučuje se především:

  • lidem nad 60 let
  • dospělým trpícím chronickými onemocněními (diabetes, porucha imunity)
  • rizikovým pacientům například po transplantaci

Očkovat by se podle Světové zdravotnické organizace (WHO) neměli lidé alergičtí na vakcíny nebo na některou z obsažených látek, lidé nakažení nemocí covid-19 a ti, kteří mají v den očkování teplotu vyšší než 38,5 ºC.

Video: Čtvrtá dávka očkování proti covidu

Video placeholde
Čtvrtá dávka očkování proti covidu • Videohub

Kdy jít na čtvrtou dávku očkování? 

Na posilovací dávku mají nárok lidé, kterým od posledního očkování uplynuly alespoň tři měsíce.

Registrace na očkování a kde se očkuje na covid-19? 

Pro čtvrtou dávku si mohou lidé přijít do walk-inů, tedy speciálních očkovacích center, do některých nemocnic a také k praktickým lékařům. Informace o všech očkovacích místech jsou k dispozici na webu ockoreportuzis.cz

Ministerstvo zdravotnictví spustilo také centrální rezervační systém, který je určený k registraci na očkování ve vybrané lokalitě.

Účinnost vakcíny proti variantě omikron a subvariantám BA.4 a BA.5 

V Česku je momentálně k dispozici vakcína od společností Pfizer a Moderna. Jejich kombinování s předchozími dávkami od jiných firem není nebezpečné. Vakcína je účinná proti variantě omikron.

Podle ministerstva zdravotnictví vakcína v Česku představuje už modifikovaný typ účinný i proti nejrozšířenějším subvariantám BA4 a BA5, které jsou potomky varianty omikron. Očkování má poskytovat silnou ochranu proti těžkému průběhu nemoci nebo úmrtí. Snižují také riziko přenosu nákazy. Subvarinta BA.2.75 neboli kentaur je v Česku zatím jen velmi málo zastoupená.

Jaká opatření dodržovat po očkování 

Po očkování se doporučuje dva dny dodržovat klidový režim. Je dobré dbát na dostatek tekutin a spánku. Aby se zabránilo vzniku vedlejších účinků, není vhodné sportovat ani vykonávat jiné fyzicky náročné aktivity nebo pít alkoholické nápoje.

Očkovací certifikát, Tečka a cestování do zahraničí

Podmínky pro cestování do zahraničí se mění v závislosti na konkrétní zemi. Obecně je možné říct, že vevětšině států Evropské unie se při vstupu do země očkovací certifikát nevyžaduje. Výjimkou jsou Francie a Malta. Pro aktuální informace doporučujeme sledovat stránky ministerstva zahraničí.

Ministerstvo zdravotnictví zrušilo s účinností od 9. dubna 2022 veškerá protipandemická opatření spojená s návratem do ČR. Není tak nutné ani vyplňovat příjezdový formulář, ani se nechat otestovat.

Video placeholde
Jak je to s léky na covid? • Videohub

Jak je vidět z následující grafiky, zájem o opakované očkování v Česku postupně slábne. Alespoň jednou se dalo očkovat přes 65 procent populace, třetí dávku (takzvaně posilovací) má čtyřicet procent lidí.

Certifikát v aplikaci Tečka má neomezenou platnost až po první posilovací dávce. Certifikáty takzvaně základního očkovacího schematu (1 dávka Janssenu, nebo 2 dávky ostatních vakcín) jsou v Česku platné jen 270 dní. 

Příznaky a testy na covid v Česku

Mezi typické příznaky patří:

  • zvýšená teplota
  • bolest hlavy
  • rýma
  • kašel nebo bolest v krku

Od 5. května 2022, tedy od ukončení stavu pandemické pohotovosti, nejsou antigenní ani PCR testy hrazeny ze zdravotního pojištění. Bezplatný test můžete podstoupit pouze na základě žádanky, kterou vystaví praktický lékař nebo pracovník krajské hygienické stanice. Více zde:

Testy, příznaky, karanténa a izolace aktuálně v ČR >>>

COVID-19: Grafy a statistiky v ČR

Pandemická situace se průběžně mění, proto sledujte aktualizované grafy a statistiky. Oborníci varují zejména před nadcházející zimou, kdy je pravděpodobný daleko výraznější nárůst počtu nových případů, hospitalizací i úmrtí.