Pomoc státu je pomalá a hrozivě malá, říká Wichterle

Martin Wichterle, majitel holdingu Wikov Industry

Martin Wichterle, majitel holdingu Wikov Industry Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Martin Wichterle, majitel holdingu Wikov Industry
Martin Wichterle, majitel holdingu Wikov Industry
Martin Wichterle, majitel holdingu Wikov Industry
Martin Wichterle, majitel holdingu Wikov Industry
Martin Wichterle, majitel holdingu Wikov Industry
9
Fotogalerie

Výrobce převodovek Wikov industry i přes pandemická opatření chystá další růst. V tuzemských závodech má připravené investice za půl miliardy korun. Sklárny, které majitel Wikovu Martin Wichterle spoluvlastní, ale tak pozitivní vyhlídky nemají. „Učinili jsme celou řadu opatření, mezi kterými bylo i propuštění třetiny zaměstnanců. Celkově nás to vyšlo na desítky milionů,“ říká Wichterle, vnuk slavného vynálezce čoček.

Pocítili jste v objednávkách útlum světové ekonomiky, nebo Wikov první vlnou pandemie koronaviru prošel bez úhony?

Zatím rosteme. V dubnu i v květnu jsme dojednali dokonce rekordní objemy zakázek. I výhledy máme zatím celkem pozitivní, takže Wikov dosud pandemií dotčený není.

Jak je Wikov nyní teritoriálně zaměřený? Platí, že hlavní trhy jsou Rusko a Německo?

Jsme mezinárodní firma a těžko hledat velký trh, kam nedovážíme. V Rusku jsme loni úspěšně zahájili výrobu převodovek v Tveru a daří se nám tam lépe, než jsme čekali. V Německu jsme převzali konkurenta, firmu Gmeinder, který byl těsně před bankrotem. Nyní již hospodaří v černých číslech a zbavil se všech zátěží z minulosti. Takže obě expanze hodnotím úspěšně.

Další expanzi nechystáte?

Zatím opravdu ne. Ještě se ukáže, jak si která firma s pandemií poradí. Ale i kdyby se nějaká akviziční příležitost teoreticky objevila, následné vyjednávání trvá dlouhé měsíce.

Takže navzdory mnohým akvizičním příležitostem, které by mohla přinést tato krize, chcete nyní růst organicky?

Ano, nyní máme zájem investovat především do našich závodů, což jsme deklarovali už dříve. Máme připravené investice ve stovkách milionů, které byly dokonce už v tak pokročilé fázi, že jsme měli předjednané i úvěrové podmínky s bankami.

Do čeho chcete investovat?

Hlavně do zvýšení kapacity a automatizace. Nelze ale teď předjímat, kdy investici uskutečníme. Musíme čekat a sledovat, jak se vyvine situace vzhledem k pandemii koronaviru. Jasněji by mohlo být na podzim.

Závodů máte celou řadu. Které investice získají?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!