Praha spustila web k testování na koronavirus. Vše k odběrovým místům je na jednom místě

Odběrové místo Žluté lázně

Odběrové místo Žluté lázně Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Testování na covid-19 v Kateřinské zahradě
Testování na covid-19 v Kateřinské zahradě
Testování na covid-19 v Kateřinské zahradě
Testování na covid-19 v Kateřinské zahradě
Studie kolektivní imunity vůči covid-19 v Praze
9
Fotogalerie

Hlavní město zřídilo  web, který nabízí přehled o nejbližších volných termínech testování na COVID-19 na území Prahy a je navíc propojen s rezervačními systémy jednotlivých odběrových míst. Objednat se zde může každý zájemce o testování se žádankou, ale i samoplátce.

Stránky covid.praha.eu nabízí ověření průměrné čekací doby a další informace k jednotlivým odběrovým místům jak v Praze, tak ve Středočeském kraji. Za první dny je navštívily již desetitisíce uživatelů.

Web covid.praha.eu vznikl díky spolupráci týmu datových analytiků platformy Golemio společnosti Operátor ICT a.s. a hlavního města Prahy s odběrovými místy a soukromými laboratořemi. Nově spuštěnou webovou stránku mohou lidé pohodlně navštívit i přes prohlížeč v mobilním telefonu s možností prokliku na navigaci.

V plánu je také budování nových odběrových míst, aby se případné fronty ještě rozvolnily. Tím se sníží možnost kontaktu s dalšími testovanými na minimum. Již začátkem října bylo otevřeno nové odběrové místo v Městské poliklinice Praha ve Spálené ulici, kde je samostatný vchod do odběrové místnosti přímo z ulice, takže návštěvníci polikliniky se nepotkávají s lidmi přicházejícími na testy.

Od úterý 6. října je pro veřejnost v provozu také odběrové místo pro vyšetření na onemocnění COVID-19 na Výstavišti Praha v Holešovicích. Testování se zde koná pouze v režimu drive-in, kdy je vzorek odebírán přímo z okénka vozu. Od 12. října funguje odběrové místo v Nemocnice Na Františku, které bylo vybráno do páteřní sítě odběrových center na testování. Vznik centra byl koordinován ve spolupráci s městskou částí Praha 1, která nemocnici vlastní, a pražským magistrátem. Ve čtvrtek 15. října bylo také otevřeno nové odběrové místo v Praze 6, konkrétně před areálem ČVUT na rohu ulic Šolínova a Technická.