Babiš: Každý Čech je nyní epidemiolog, v létě jsem s povolením opatření proti koronaviru chyboval

Andrej Babiš při projevu

Andrej Babiš při projevu Zdroj: reprofoto Twitter Andreje Babiše

Premiér Andrej Babiš
Premiér Andrej Babiš
3
Fotogalerie

Premiér Andrej Babiš ve svém již třetím projevu v průběhu pandemie nemoci COVID-19 uvedl, že v létě polevením v opatřeních chyboval. Spoluobčany vyzval, aby především kvůli ohroženým skupinám lidí respektovali povinnost nošení roušek.

Babiš uvedl, že se nechal ukolébat jarním vítězstvím a atmosférou ve společnosti. Vyzval, aby kvůli seniorům a nemocným lidé respektovali povinnost nošení roušek. Zmínil, že někteří nenošením roušek chtějí vyjádřit protest proti vládě a vládním opatřením, ale měli by je nasadit kvůli ochraně svých blízkých.

„Nikdo nechce nikoho z plezíru omezovat. Rouška neohrožuje svobodu a demokracii. Ale její nenošení ohrožuje životy,“ uvedl Babiš v projevu, který vysílaly všechny velké tuzemské televizní stanice nebo Český rozhlas Radiožurnál. Premiér také poznamenal, že epidemie je zpět a čísla značně rostou.

„Naše společnost je rozdělená na lidi, kteří nosí roušky a na lidi, kteří považují nemoc za obyčejnou chřipku,“ uvedl Babiš. Zmínil také vzrůstající počet příspěvků na sociálních sítích, které vyzívají k protestům proti současným opatřením vlády. „Roušky nenosíte kvůli Babišovi, Vojtěchovi nebo Prymulovi, ale především kvůli sobě a své rodině,“ apeloval Babiš v projevu. Dodal, že nejde o politiku a vláda nechce nikoho omezovat, ale nenošení roušek ohrožuje životy. „Jako předseda vlády nechci dopustit, abychom měli miliony nakažených a tisíce mrtvých,“ uvedl Babiš. 

Český premiér připomněl základní ochranu před pandemií, která je označována jako „3R“ - ruce, roušky a rozestupy. Dále ujistil, že vláda nehodlá vypnout ekonomiku tak, jako na jaře a že se snaží najít rovnováhu. 

„Musíme dobudovat kapacity callcenter, odběrů a laboratoří, začít sebereportování, zajistit dostatek lůžek pro covid a ochranu zdravotníků,“ řekl Babiš.      

Na závěr projevu poděkoval například hygienikům, armádě, sestřičkám, IT expertům, policistům či záchranářům a také bývalému ministrovi Adamu Vojtěchovi, který odstoupil z funkce v pondělí. „Děkuji mu za práci kterou vykonal, je to slušný člověk, kterého jsem si v podstatě vychoval,“ uvedl Babiš a doplnil, že se podle něj na Vojtěcha bude vzpomínat jako na nejlepšího ministra zdravotnictví.  

První projev premiéra k národu

V prvním, březnovém, projevu Andrej Babiš uvedl, že Česko za dobu své existence nikdy neprošlo podobnou zkouškou, jako je současná pandemie koronaviru. Projev odvysílaly tři hlavní televize v Česku. Premiér dále uvedl, že nikdo nebyl na situaci připravený a celý svět se učí na ni reagovat. Všem občanům Babiš poděkoval, že dodržují restriktivní opatření. Ta podle něj mohou trvat déle, než vláda původně očekávala. Vyjádřil ale přesvědčení, že se jejich účinek brzy projeví a země situaci zvládne. Více najdete v článku zde.

Druhý projev Andreje Babiše

V dubnovém projevu premiér Andrej Babiš vyzval k tomu, aby lidé o Velikonocích dodržovali pravidla a zůstali doma. Neměli tehdy podle něj navštěvovat příbuzné, být v uzavřených prostorech s mnoha lidmi či chodit na koledu. Projev tehdy odvysílaly tři hlavní televize a Radiožurnál. Premiér také doufal, že nikoho nenapadne o svátcích navštěvovat starší lidi, protože senioři jsou nejohroženější skupinou obyvatel. Velikonoce se podle premiéra měly stát svátkem naděje v zápase s koronavirem, pokud lidé udrží disciplínu. Více najdete v článku zde.