Ruská vakcína Sputnik V má účinnost 92 procent, tvrdí úřady

Medik v ruském městě Tver dostává dávku vakcíny Sputnik V.

Medik v ruském městě Tver dostává dávku vakcíny Sputnik V. Zdroj: Reuters

Zájem o výrobu vakcíny Sputnik V podle ruského ministerstva zdravotnictví projevilo Turecko.
Rusko schválilo vakcínu Sputnik V pro pokusné účely už v září, tedy ještě před zahájením rozsáhlých klinických testů.
3
Fotogalerie

Předběžné výsledky klinického testování přípravku Sputnik V prokazují 92 procentní účinnost. Oznámily to podle agentury Reuters ruské úřady. Zájem o výrobu této vakcíny proti nemoci COVID-19  ve svých farmaceutických podnicích podle ruského ministerstva zdravotnictví projevilo Turecko.

Rusko začalo svou koronavirovou vakcínu testovat v srpnu jako první země na světě. Schválení pro pokusné účely následovalo v září, tedy ještě před zahájením rozsáhlých klinických testů.

Předběžné výsledky z takzvané třetí fáze testování zveřejnil Státní investiční fond RDIF, který se na vývoji přípravku podílí. Podle něj data pocházejí od šestnácti tisíc ze čtyřiceti tisíc pokusných pacientů, kterým jsou podávány dvě dávky v rozmezí tří týdnů.

Statistika vychází z testů provedených 21. den po aplikaci první dávky a do analýza dat bere v potaz také dvacet potvrzených případů nemoci COVID-19 mezi účastníky klinických testů, kteří dostali buď vakcínu, nebo placebo, uvedla agentura Interfax.

Rusko se podle Reuters snaží udržet krok se západními výrobci, kteří vyvíjejí vlastní očkovací látky proti koronaviru. Oznámení přichází jen dva dny poté, co americká farmaceutická společnost Pfizer spolu s německou firmou BioNTech SE ohlásily, že účinnost jejich vakcíny přesahuje 90 procent. Jako první to doložily daty z rozsáhlé klinické studie.

Vicepremiérka Taťjana Golikovová uvedla, že v listopadu Rusko plánuje vyrobit půl milionu dávek Sputniku V a vyráběné množství postupně zvyšovat. Od února příštího roku by tak mohlo vyrábět až tři miliony dávek a v dubnu již šest milionů, píše agentura TASS.

O ruskou vakcínu podle Moskvy projevilo zájem Turecko. „Šéf tureckého ministerstva zdravotnictví vyjádřil zájem zorganizovat výrobu Sputniku V tureckých farmaceutických zařízeních, až budou provedeny toxikologické testy stanovené tamní legislativou,“ uvedlo podle agentury Interfax ruské ministerstvo zdravotnictví s tím, že ministr Michail Muraško ujistil svůj turecký protějšek o připravenosti testy provést v certifikované laboratoři.

Turecké ministerstvo zdravotnictví prohlášení dosud nekomentovalo. Jeho šéf Fahrettin Koca nicméně v úterý na Twitteru potvrdil, že s Muraškem telefonicky hovořil. „Vyměnili jsme si názory na záležitosti ve zdravotnickém sektoru, na kterých spolupracujeme, jmenovitě na úsilí získat vakcínu proti COVID-19 a mezinárodní operace, které se účastníme,“ napsal Koca.

Rusko momentálně testuje dvě covidové vakcíny a podle prezidenta Vladimira Putina se v brzké době chystá schválit třetí. Vakcínou Sputnik V již ruské úřady očkují některé zdravotníky, ačkoliv ještě neskončilo testování.

Operativní štáb Altajského kraje na jihovýchodě Ruska dnes uvedl, že tři ze 42 lékařů pokusně očkovaných vakcínou Sputnik V v tomto regionu se opět nakazili koronavirem. Podle úřadů nicméně vakcinace vykázala „pozitivní výsledek“, uvedla agentura TASS.

„Imunita nemocných lékařů, kteří podstoupili očkování, se patrně do doby setkání s původcem COVID-19 nestihla vytvořit. Jenom to mohlo být příčinou nákazy lékařů,“ uvedl zdravotnický štáb a připomněl, že člověk je plně chráněn před koronavirovou infekcí až po třech týdnech po aplikaci druhé dávky vakcíny.