Nejen Pfizer. I Novavax s továrnou v Česku je blíž vakcíně proti COVID-19

Vakcína společnosti Novavax

Vakcína společnosti Novavax Zdroj: Reuters

Vakcína společnosti Novavax
2
Fotogalerie

Globální čekání na vakcínu proti onemocnění COVID-19 se krátí. Po oznámení americké farmaceutické společnosti Pfizer, že její vakcína má více než devadesátiprocentní účinnost, vzdouvá další vlnu optimismu její americký konkurent Novavax. V listopadu chce obnovit experimentální testy ve Spojených státech, jak sdělil agentuře Reuters

Společnost Novavax také uvedla, že pro své experimenty získala souhlas  amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv. Doufá, že vakcína NVX-CoV2373 bude po obnovených testech úspěšná a bude moci být nasazena v boji proti nemoci COVID-19.

Novavax svou vakcínu testuje ve třetí fázi výzkumu ve Velké Británii. Do Spojených států míří o měsíc později především kvůli skluzu, který nastal při rozšiřování kapacit pro výrobu vakcíny. 

Novavax provozuje v Česku výrobní závod Praha Vaccines. V srpnu česká média informovala, že pokud společnost úspěšně dovrší vývoj, chce v tomto závodě vyrobit miliardu vakcín. 

Vzhledem k všeobecnému optimismu na akciových trzích vzrostly také akcie Novavaxu, a to o téměř osm procent na 97 dolarů za akcii.