Vakcína na dosah. Společnost Pfizer hlásí více než 90procentní účinnost u testovaných osob

Společnost Pfizer má prý na dosah účinnou vakcínu proti onemocnění covid-19

Společnost Pfizer má prý na dosah účinnou vakcínu proti onemocnění covid-19 Zdroj: Reuters

Společnost Pfizer má prý na dosah účinnou vakcínu proti onemocnění covid-19
Společnost Pfizer má prý na dosah účinnou vakcínu proti onemocnění covid-19
3
Fotogalerie

Americká firma Pfizer ve spolupráci s německou BioNTech jako první doložily úspěšná data z rozsáhlé klinické studie vakcíny proti koronaviru SARS-CoV-2. Na základě průběžné analýzy oznámily, že jejich vakcína má více než 90procentní účinnost a je tak velká šance na její schválení v USA i první aplikování do konce roku. Zprávu ocenili i experti vyvíjející konkurenční vakcíny. Podle nich to dává velkou šanci na úspěšné dokončení testování dalších vakcín proti tomuto koronaviru. Zpráva o první možné vakcíně výrazně přispěla k prudkému růstu obchodování na amerických akciových trzích.

„Je velmi důležité vědět, že existuje účinná vakcína, která navíc bude schválená možná už koncem listopadu,“ uvedl Lucio Rovati, šéf italské firmy, která rovněž vyvíjí vakcínu proti covidu-19. Dodal ale, že zatím není jasné, jak dlouho bude vakcína před nákazou chránit.

„Zdá se, že vakcína je účinná už po pouhých čtyřech týdnech,“ ocenil vakcínu německý epidemiolog Clemens Wendtner. „Je to velmi povzbuzující, a to i proto, že vědci dokážou vyvinout vakcínu v tak relativně krátké době,“ řekl Walid Gellad z Pittsburgské univerzity o vakcíně na virus, který se poprvé objevil loni koncem roku v Číně.

Společnost Pfizer dnes uvedla, že plánuje požádat o schválení vakcíny k nouzovému použití v USA už tento měsíc. Míra účinnosti preparátu výrazně převyšuje 50procentní účinnost, kterou pro vakcínu proti covidu-19 požaduje americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Vakcína společností Pfizer a BioNTech byla testována na 43.500 lidech v šesti zemích (USA, Německu, Brazílii, Argentině, JAR a Turecku), jimž byly aplikovány dvě dávky s odstupem tří týdnů. Pokusy ukázaly, že 90procentní ochrany bylo dosaženo sedm dní po aplikaci druhé dávky. Část dobrovolníků dostala vakcínu a část neutrální látku (placebo), ani dobrovolníci, ani jejich lékaři nevěděli, kdo dostal vakcínu a kdo ne.

Vakcínu proti koronaviru SARS-CoV-2 testují v řadě zemí, v závěrečné, tedy třetí fázi testování, je nyní na světě asi tucet takových přípravků. Podle britského deníku The Guardian jsou už tento měsíc očekávány předběžné výsledky u další z nadějných vakcín, kterou vyvinula firma Astra Zeneca spolu s oxfordskou univerzitou.

Vakcína společností Pfizer a BioNTech využívá na rozdíl od té oxfordské způsob, při němž se člověku zavede do těla část genetického kódu viru, který pak „trénuje“ imunitní systém.

Zprávu přivítalo i Rusko, které už očkuje zdravotníky svou vakcínou Sputnik V, ač ještě neskončilo její testování. „Vítáme pokrok našich zahraničních kolegů. Čím více vakcín, tím lépe budou lidé chráněni,“ uvedl Alexandr Gincburg z moskevského institutu, který Sputnik V vyvinul. „Brzy zveřejníme předběžné výsledky z postregistračního testování vakcíny Sputnik V, takzvané fáze 3. Jsem si jistý, že účinnost bude též vysoká,“ dodal. Oxana Drapkinovová z ruského ústavu pro preventivní medicínu dnes uvedla, že účinnost ruské vakcíny je též víc než 90procentní.

Server BBC upozornil na komplikace s americko-německou vakcínou, která musí být uchovávána v ultrachladném prostředí o teplotě minus 80 stupňů Celsia. „To může způsobit velké logistické problémy pro masové očkování zejména mimo větší města a v nízko- a středněpříjmových zemích,“ uvedl Andrew Hill, farmaceutický expert z Liverpoolské univerzity. „Nicméně je to obrovský pokrok v boji proti covidu-19,“ dodal.

„Gratuluji skvělým ženám a mužům, kteří k tomuto průlomu přispěli,“ komentoval zprávu vítěz amerických prezidentských voleb Joe Biden. Dodal ale, že boj s nemocí covid-19 bude trvat ještě měsíce. „Roušky zůstávají silnější zbraní proti viru než vakcína,“ dodal. Prezident Donald Trump označil zprávu o vakcíně za „skvělou“. „Akciové trhy jdou hodně nahoru, vakcína bude brzy,“ uvedl Trump na twitteru.

„Vidíme světlo na konci tunelu,“ komentoval dnes zprávu kanadský premiér Justin Trudeau. „Doufáme ve vakcínu začátkem příštího roku,“ uvedl také. Kanada má s Pfizerem smlouvu na nejméně 20 milionů dávek vakcíny.

Pfizer a BioNTech uzavřely už dříve s americkou vládou smlouvu v hodnotě 1,95 miliardy dolarů na dodávku 100 milionů dávek vakcíny. Rovněž už se dohodly na dodávkách vakcíny s Evropskou unií, Británií, Kanadou a Japonskem. Letos plánují vyrobit dostatek vakcíny pro 25 milionů lidí. Pfizer očekává, že příští rok vyprodukuje až 1,3 miliardy dávek vakcíny.

Americké akcie zahájily dnešní obchodování prudkým růstem a vystoupily na nová maxima mimo jiné právě díky zprávě o nové vakcíně. Akcie Pfizeru si kolem 16:00 SEČ připisovaly zhruba osm procent. Kvůli vyhlídkám na vakcínu se nicméně dostaly pod tlak akcie některých podniků, které letos těží z restrikcí souvisejících s covidem-19. Výrazně oslabují například akcie videokonferenční společnosti Zoom Video Communications, které odepisují kolem 16 procent.