Volby v karanténě: hlasovat půjde z auta, ve zvláštních okrscích a u výjezdních komisí

Ministr vnitra Jan Hamáček a jeho náměstek Petr Mlsna (vpravo)

Ministr vnitra Jan Hamáček a jeho náměstek Petr Mlsna (vpravo) Zdroj: ČTK / Ondřej Deml

Parlamentní strany se shodly s ministerstvem vnitra na třech variantách hlasování z karantény - z auta, ve speciálních volebních okrscích a u výjezdních komisí. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) jde o dobrý kompromis. O změnách ve volební praxi pro říjnové senátní a krajské volby bude Sněmovna rozhodovat 19. srpna. Vláda požádá o projednání návrhu zákona, který už má paragrafovou podobu, ve stavu legislativní nouze.

Odměna pro členy volebních komisí se zvýší o 500 korun, protože práce bude komplikovanější, řekl místopředseda ODS Martin Kupka. Podle Hamáčka dosáhnou na zvláštní odměny i členové speciálních komisí. „Nyní činí základní odměna 1800 korun, nově bude 2300 korun, adekvátně odměníme i ty ve speciálních komisích,“ uvedl Hamáček.

Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek vyzval voliče, aby se nebáli počátkem října k volebním urnám přijít, volby budou podle něj bezpečné. Pomoc při volbách zajistí armáda.

Volby z auta: MAPA drive-in volebních stanovišť >>>

Podle náměstka ministra vnitra Petra Mlsny bude ve středu 30. září zřízeno drive-in stanoviště ve všech okresech, tedy na 78 místech. Budou na něj dohlížet tři vojáci a zapisovatel. Tyto týmy pak budou v pátek a také v sobotu, podle počtu žádostí, objíždět voliče v karanténě, kteří zvolí volbu pomocí výjezdní komise. O logistice povede ministerstvo další jednání.

Lístky voličů z karantény budou sčítat speciální komise při krajích, bude jich 13 plus jedna v Praze pro senátní volby, uvedl Mslna. Před sčítáním by se podle něj měly smíchat lístky ze všech třech variant zvláštního hlasování. Umožnit hlasovat z karantény chce ministerstvo i v případě místních referend, které některé okrsky na volební víkend chystají. Změny ve volebních lhůtách se podle Mlsny nechystají.

O zavedení korespondenčních voleb, jak o ně část opozice usiluje, budou strany dál diskutovat. Podle Hamáčka, který byl za neochotu o nich pro podzimní volby jednat, nemá zavedení korespondenčního hlasování stále většinovou podporu. „Ve chvíli, kdy není politická vůle, pokládám vůbec za zbytečné to nabízet,“ uvedl s tím, že stejně se politická scéna neshodla na možnosti volebních zmocněnců.

Jak se stát členem volební komise?