Cena bitcoinu padne, věští autor Černé labutě. Kdo se Talebem řídil dřív, vydělal stovky procent

Kryptograf týdne vychází obvykle v pátek. Kvůli dovolené autora to pro příští dva týdny neplatí.

Kryptograf týdne vychází obvykle v pátek. Kvůli dovolené autora to pro příští dva týdny neplatí. Zdroj: shutterstock

Aktivita investorů na velkých kryptoburzách je nejnižší za poslední tři roky, zájem jednoho z nejvýznamnějších globálních intelektuálů o bitcoin ale neochabl. Nassim Nicholas Taleb, autor knihy Černá labuť a jeden z řečníků na pražské investiční konferenci SHiFTS23, opět kritizuje největší virtuální měnu na sociální síti X. Jeho slova se může vyplatit brát vážně. Kdo se Talebem a jeho příspěvky řídil při správě svého kryptoportfolia, udělal dobře. Platí to ale hlavně pro dávnější minulost. 

„Objem obchodů s bitcoiny postupně padá. Od jeho vrcholu klesl o více než 85 procent. Jak tento objem mizí, cena kryptoměny je náchylnější k manipulacím. Jenže v určité chvíli nastane moment, kdy budou chtít manipulátoři vybrat zisky a opustit trh. Přesně takhle implodují Ponziho schémata,“ napsal nedávno Taleb krátce předtím, než kurz bitcoinu klesl o čtyři tisíce dolarů na 25 tisíc.

O cenové implozi sice ještě nelze příliš mluvit – kurz kryptoměny se stále pohybuje výrazně nad loňským minimem 16 tisíc dolarů. Kdo se ale nechal Talebovými slovy dostatečně vylekat, stále mohl bitcoin prodat za vyšší cenu, než kolik stojí dnes.

Nejvýhodnější ale bylo brát autora Černé labutě vážně před pěti lety, kdy byl jeho názor na bitcoin úplně jiný. Taleb dokonce napsal předmluvu ke knize z roku 2018 Bitcoinový standard. V ní označil kryptoměnu za ztělesnění excelentního nápadu a nový živočišný druh, který ke svému přežití nepotřebuje dobrozdání žádné autority.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!