Český bankovní rébus. Jen kryptoburza dávného pracovníka Fio si udržela účet

Směnu korun a bitcoinů mají české banky za rizikový byznys.

Směnu korun a bitcoinů mají české banky za rizikový byznys. Zdroj: Midjourney

Kryptobyznys u bank v Česku příliš pochopení nenachází. Všechny velké domácí burzy a směnárny kryptoměn se dočkaly výpovědi svého účtu. Přesto existuje „burza“ virtuálních měn, která se tomu vyhnula. Projekt CoinBank spoluzakládal Jindřich Patera, který kdysi pracoval jako programátor ve Fio bance. Ta přitom nedávno deklarovala, že u ní založení firemního účtu pro potřeby kryptobyznysu není možné.

„Subjektům podnikajícím v oblasti kryptoměn účty neotevíráme,“ uvedl loni v listopadu mluvčí Fio banky Jakub Heřmánek.

Od té doby význam jeho slov zesílil. Kryptobyznys přišel o účty, které si založil v dnes již bývalé Equa bank, považované do té doby za poslední bankovní útočiště pro firmy podnikající s virtuálními měnami. O to více vynikne situace CoinBank, která si dokonce na homepage svého webu dala logo Fio banky.

„Žádné speciální provázání nemáme,“ reaguje Patera na dotaz, jak si vysvětluje vstřícný projekt Fio banky vůči jeho CoinBank. „Pro Fio jsem pracoval naposledy před více než patnácti lety a na taková rozhodnutí nemám žádný vliv,“ dodává.

Logo Fio banky na CoinBank.czLogo Fio banky na CoinBank.cz | CoinBank

 

„Naše stanovisko, že neotevíráme nové účty subjektům zabývajícím se kryptoměnami, zůstává stejné. U stávajících klientů jsme velmi obezřetní a banka má vždy možnost z vlastního rozhodnutí ukončit nebo neukončit obchodní vztah. Tato rozhodnutí však zůstávají na individuálním posouzení,“ říká Jozef Daňo z marketingového oddělení Fio banky.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!