Čínští těžaři bitcoinu na sebe upozornili spotřebou elektřiny, policie zabavila stovky zařízení

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Těžba kryptoměn
2
Fotogalerie

Policie v severočínském městě Tchien-ťin zkonfiskovala 600 počítačů používaných k těžbě bitcoinu. Došlo k tomu poté, co tamější provozovatel elektrické sítě zaznamenal nebývale vysokou spotřebu proudu. Uvedla to dnes agentura Nová Čína, podle níž prý šlo o největší krádež elektřiny za poslední roky.

Provozovatel si všiml náhlých větších ztrát energie na jedné lince, které ve špičce dosahovaly až 28 procent. Následně zjistil, že elektroměr byl upraven způsobem, který se typicky používá k vyhýbání se platbám za elektřinu. Policie zabavila i osm ventilátorů, zpráva ale neuvádí kdy k tomu došlo. Pět lidí vyšetřuje a dalšího kvůli stejné záležitosti zadržela.

Na čínském území se těžila většina kryptoměn. Po loňském zásahu vlády ale podle agentury Reuters neznámo kolik firem, které se těžbou zabývaly, muselo své farmy zavřít nebo se muselo přestěhovat.

Těžba kryptoměn probíhá prostřednictvím matematických operací na vysoce výkonných počítačích. Vyžaduje velké množství energie, a těžaři proto vyhledávají místa se snadným přístupem k levné elektřině.