Krypto-graf týdne: litecoin se hrabe ze dna, optimisté vyhlížejí bohaté jaro

Litecoin

Litecoin Zdroj: profimedia

Po delší době se podařilo vyniknout litecoinu. Dvacetiprocentním zhodnocením během jediného týdne zastínil zbylou devítku nejrozšířenějších kryptoměn.

V pátek odpoledne stál litecoin téměř 70 dolarů, o týden dříve byla jeho cena o 15 dolarů nižší. Podle technických analýz je vysvětlení jasné: litecoinu se podařilo vymanit ze sestupné tendence a proražení rezistence v podobě dvousetdenního cenového průměru povzbudilo spekulanty k dalším nákupům.

Ještě v prosinci šlo přitom jeden litecoin pořídit za polovinu současné ceny. Cenovka 35 dolarů se proto stále jasněji jeví jako pomyslné dno, kam kryptoměna spadla z loňského cenového maxima ve výši 140 dolarů. Z tohoto hlediska je tak současný růst součástí přirozených cyklů. Část spekulantů má navíc tendenci nyní vnímat pohyb ceny litecoinu jako předzvěst dalšího prudkého vzepětí celého trhu virtuálních mincí.

Týdenní graf litecoinu:

Podle serveru Cointelegraph spekulanti očekávají podobný vývoj celého trhu kryptoměn, ke kterému došlo začátkem loňského roku. Tehdy se začala obracet nálada investorů a byl to právě litecoin, jenž z rozšířenějších virtuálních mincí zaznamenal cenový boom jako první.

Jeho několikasetprocentní zisky zopakoval bitcoin až se zpožděním. Pokud by se tato úvaha potvrdila, lze prý v nadcházejících měsících čekat u litecoinu cenovku kolem stovky dolarů.

Ani přes zotavení kurzu litecoinu se ale nadále příliš nevyplatí jeho těžba. Souhrnný výpočetní výkon dolovacích zařízení, která litecoinovou síť pohánějí, zůstává o zhruba 70 procent slabší v porovnání s červnem, kdy byl kurz kryptoměny dvojnásobný.

Litecoin v porovnání s nejznámější kryptoměnou bitcoin nabízí zejména rychlejší potvrzování transakcí – oproti bitcoinu je lze potvrdit místo deseti minut už za 2,5 minuty. Spolu s ještě nižšími transakčními poplatky jde o důvod, proč platby touto digitální měnou umožňuje od února 2018 například internetový obchod Alza.cz nebo ještě delší dobu kavárna Paralelní Polis.