Kryptoměny jako konkurence bankám? Nová pražská fintechová firma chce oba světy propojit

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Z kryptoměn se hlavní platební prostředek dosud nestal, přesto se jejich rozmach snaží podpořit stále více firem a služeb. Xixoio, nová společnost se sídlem v Praze, si dala za cíl propojit banky, respektive jejich klienty, se světem virtuálních měn.

Fintechová Xixoio chce na trhu uspět s mobilními aplikacemi a cloudovými řešeními zaměřenými na finanční instituce. Těm má usnadnit konverzi mezi kryptoměnami a standardním oběživem.

Technologické řešení staví firma na platformě EOS, která patří v oblasti kryptoměn mezi největší po bitcoinu či ethereu.

„Starší generaci nepředěláme, ta bude stále z významné části používat klasické banky a klasické měny, ale mladá generace žije a přemýšlí on-line. A nástup kryptoměn, decentralizace finančního světa, podnikání a držení aktiv obecně, nahrává společnostem našeho typu. A my chceme propojit tuto mladou generaci s bankovním sektorem, ale i dalšími institucemi běžného obchodního a veřejného života,“ uvádí spoluzakladatel Xixoio a šéf firmy Richard Watzke. Založil ji společně s Nikolajem Rožokem, exmanažerem služby MoneyPolo specializované na mezinárodní finanční převody. Prvním projektem Xixoio má být mezinárodní konference, jež se uskuteční koncem listopadu.

Počet plateb bitcoinem, nejrozšířenější virtuální měny, ale ani přes rozšiřující se povědomí o této inovaci neroste. Naopak je nejnižší za dva roky. Podle poradenské společnosti Diar Research se kryptoměny stávají do značné míry obětí vlastního úspěchu, kdy závěrem loňského roku prudce zvýšily svou hodnotu. „Jenže to samo o sobě vedlo k tomu, že pro tuto chvíli bitcoin funguje spíše než jako platidlo coby zcela nový druh aktiv pohrávající si s nervy investorů,“ uvedla nedávno firma.