Buffett kritizuje bitcoin už roky. Lidé ale prý pořád nechápou, že nákup kryptoměny není investicí

Warren Buffett

Warren Buffett Zdroj: profimedia.cz

Cena bitcoinu a dalších virtuálních měn sice od prosince klesla o více než polovinu, přesto ale kryptoměny dál vzbuzují pozornost. Například investor a miliardář Warren Buffett opakovaně přichází s výpady vůči bitcoinu. Na rozdíl od nákupu akcií, dluhopisů nebo nemovitostí totiž Buffett nepovažuje nákup kryptoměn za investici. "Je to proto, že nemají hodnotu samy o sobě," řekl v nedávném interview pro Yahoo Finance. Jak později upozornil server CNBC, miliardář tyto teze opakuje již pátým rokem. Nejrozšířenější virtuální měna se za dané období zhodnotila více než padesátinásobně.

"Pokud investujete do bitcoinu nebo do nějaké jiné kryptoměny, nevlastníte nic, co by něco produkovalo," argumentoval Buffett pro Yahoo Finance.

"Jen doufáte, že nějaký další chlapík zaplatí víc a vy pak doufáte, že toho člověka najde další člověk, který mu zaplatí ještě víc a tak dále. Chcete-li investovat, tak to, co kupujete, musí mít cenu samo o sobě," míní Bufett. "Hodnota bitcoinu se odvíjí z toho, co lidé jsou ochotni zaplatit," řekl šéf Berkshire Hathaway.

V kryptoměnách tak miliardář budoucnost nevidí, aktuálním tvrzením jen navázal na svá předchozí kritická slova vůči virtuálním měnám. "Pokud jde o digitální měny, obecně mohu s jistotou říci, že skončí špatně," řekl Buffett v lednu.

Část zastánců kryptoměn však tvrdí, že Buffett digitálním měnám nerozumí a jeho předpovědi tak neberou příliš vážně.

Investor navíc podobná slova pronesl již před pěti lety, když podle zjištění serveru CNBC označil bitcoin za přelud. Také tehdy argumentoval, že řečená kryptoměna postrádá jakoukoliv vnitřní hodnotu. „Nepřekvapilo by mě, kdyby bitcoin do deseti až dvaceti let přestal existovat,“ prohlásil Buffett v interview s CNBC v roce 2014.

Buffett už se navíc v minulosti nesprávně rozhodl, když neinvestoval do společností Google a Amazon. "Nemyslel jsem, že by Jeff Bezos mohl dosáhnout úspěchu v tak velkém měřítku," připomíná server CNBC Buffettova slova akcionářům z května 2017.

Někteří investoři ale na rozdíl od Buffetta věští budoucí značný úspěch i kryptoměnám. „Z osmdesáti procent se cena bitcoinu bude pohybovat ve stovkách tisíc dolarů, z dvaceti procent to bude kvůli sporům v komunitě pod tisícovkou dolarů,“ uvedl na konferenci pod hlavičkou E15 Premium investor a ekonom Václav Dejčmar.