Mýty a velká očekávání. Novou bublinou se po bitcoinu může stát blockchain

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Bitcoin je bublina, blockchain ale změní svět. Podobná slova zaznívají stále častěji s tím, jak se „technologie kryptoměn“ dostává do širšího povědomí. Za přelomovou inovaci ji označil dokonce i čínský prezident Si Ťin-Pching. Jenže zastánci kryptoměn jsou vůči tomuto uvažování skeptičtí a varují, že přehnaná pozornost věnovaná blockchainu míří špatným směrem. „Tvrzení ve smyslu ‚věřím blockchainu, ale ne bitcoinu‘ je klišé. Lidé tím vlastně říkají, že decentralizované technologii nerozumějí,“ míní jeden z nejznámějších odborníků na virtuální měny Andreas Antonopoulos. Ve své argumentaci není sám.

Hodnota kryptoměn od začátku roku po prosincovém růstu výrazně poklesla. Současně ale na řadě konferencí i mezi firmami a částí investorů zaznívá teze, že bitcoin je „pouze“ první aplikací revoluční technologie blockchainu. A prý přijdou další, úspěšnější.

Podobné nadšení a očekávání spjaté s blockchainem je do značné míry pochopitelné, blockchain umožňuje spravovat data způsobem, který radikálně umenšuje roli centrální autority a zároveň zajišťuje vysokou míru zabezpečení údajů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!