Kvůli Binance má problémy i fotbalista Ronaldo. Míří na něj miliardová žaloba

Ronaldo v reklamě na svou kolekci nezaměnitelných tokenů (NFT)

Ronaldo v reklamě na svou kolekci nezaměnitelných tokenů (NFT) Zdroj: Binance

Kolem největší světové kryptoburzy nepřestává být rušno ani v době, kdy finišuje vleklé vyšetřování Binance ze strany amerického ministerstva spravedlnosti kvůli podezření z praní špinavých peněz. Jméno kryptoburzy bude součástí ještě jedné právní bitvy – hlavní roli v ní ale bude mít fotbalová hvězda Cristiano Ronaldo.

Portugalský fotbalista čelí ve Spojených státech hromadné žalobě kvůli svému vystupování v reklamě Binance. Propagoval speciální typ kryptoměny, takzvaný nezaměnitelný token (NFT), který je nyní prakticky bezcenný.

Před rokem spolu kryptoburza a fotbalista promovali sbírku nezaměnitelných tokenů, tedy obdoby digitálních sběratelských předmětů, u kterých začínala cenovka na 77 dolarech. Ty by šlo nyní po brutálním poklesu celého trhu s NFT prodat za dolar. Žalující viní Ronalda, že je navedl k nevýhodné investici, a požadují náhradu škody, jež podle nich přesáhla miliardu dolarů.

Jak Ronaldo lákal na investici do nezaměnitelných tokenů:

Video placeholde
Cristiano Ronaldo v kampani Binance • Binance

Zpráva o žalobě vyšla na BBC a dalších serverech jen několik dní poté, co Ronaldo na sociální síti X naznačil, že ve spolupráci s Binance chystá další produkt. Pro renomé a byznys největší světové kryptoburzy ovšem představuje potenciálně větší problém aktivita americké Komise pro cenné papíry (SEC) – jde o jinou kauzu než vyšetřování Binance kvůli praní peněz.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!