Nasdaq tahá kryptoměny z bláta. Altcoiny nesou stovky procent, ale všechny nepřežijí

Během léta překročil počet mincí a tokenů na trhu dvacet tisíc a trh je podle odborníků ve fázi zralosti.

Během léta překročil počet mincí a tokenů na trhu dvacet tisíc a trh je podle odborníků ve fázi zralosti. Zdroj: profimedia

Opatrné našlapování kolem horké kaše, tak se dá popsat mírné uvolnění kryptoměnového trhu v posledních týdnech. Trh od počátku prázdnin přibral takřka 120 miliard dolarů, v průměru tak kryptoměny podražily o více než čtrnáct procent, odvážnější hráče ovšem trh obdaroval ještě více. Bezmála sedm stovek kryptomincí a tokenů dokázalo investorům za červenec vydělat padesát a více procent. Trh prý zatím není připravený testovat letošní maxima, potenciál mu ale znalci neupírají.

„Současné oživení cen kryptoměn je spojeno s mírně lepším sentimentem na technologických akciích v USA. Již od začátku roku se ceny kryptoměn pohybují v těsném závěsu za akciemi v indexu Nasdaq a dnešní pohyby nejsou výjimkou,“ soudí analytik J&T Banky Pavel Ryska. Technologický index Nasdaq letos propadl prakticky v navlas stejném období o zhruba 28 procent. Ze svých červnových minim je ovšem už o zhruba desetinu výše.

Co je to NFT?

Video placeholde
NFT - Nezaměnitelný token • Videohub

Těžké váhy přitom rostou pomaleji než takzvané altcoiny. Spolu s tím podle statistik portálu Coinmarketcap klesla i během prázdnin dominance bitcoinu, tedy podíl hodnoty všech mincí v oběhu k hodnotě celého kryptotrhu, z červnových zhruba 47 na necelých 42 procent.

Z významnějších altcoinů s kapitalizací přes sto milionů dolarů naopak třeba vydělala za prázdniny přes 560 procent mince BarnBridges. Téměř dvě stě procent, tedy skoro trojnásobek, investoři vydělali i na takřka padlé měně Terra Classic, dvojnásobek pak na tokenu Lido Dao, kterému patří 79. příčka na seznamu mincí s největší tržní kapitalizací.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!